ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ
Bağımsız Çalışan Emeklilerin Çığa Dönüşmüş SGDP Prim Borçları Çözülmeyi Bekliyor
Sosyal güvenlik destek primi uygulaması genç emeklilerle dolu ülkemize özgü bir uygulama olarak geliştirilmiş. Popülist söylemlerle getirilen 38-41 yaşlarında emeklilik emekli aylıklarının da kuşa dönmesine önemli bir etken olmuş. Bir de SGDP gibi bir garabeti doğurmuş. Zira bu primin ödeyene hiçbir katkısı bulunmuyor, adeta “Emekli olduğu halde çalışmanın” vergilendirilmesi yahut cezalandırılması gibi bir nitelik taşıyor. Bağımsız çalışan emeklilere SGDP zorunluluğu ilk defa 1999’da Bağ-Kur’dan emekliyken bağımsız iş yaparak Bağ-Kur’luymuş gibi çalışanlar için getirildi. Daha sonra E.S. , SSK ve özel banka emeklilerinin de SGDP ödeme zorunluluğu 2003 Eylül’den itibaren getirildi. Oysa sade vatandaş bunun farkında bile olmadı. Kayıtlar üzerinden denetimlerin sıklaştırıldığı günümüzde yaklaşık 7-8 bin TL’lik prim borçları ilgililerinin kapılarını çalmaya, günlük yaşamlarının ortasına bomba gibi düşmeye başladı. “Prim Affı” söylentilerinin konuşulduğu günümüzde sanırım en çok tolerans tanınması gereken kitlelerin başında emekliyken küçük bir işyeri kurarak karınca kararınca ek gelir sağlamaya çalışanlar geliyor. 5510 sayılı Kanunla emekli çalışanların SGDP’si emekli aylıklarından (2010’da %14 oranında) kesilmeye başlandığına göre bir kanun çıkartarak geçmiş SGDP borçlarının faizinde indirim yapıp taksitlendirerek ödenmesini sağlayıp geçmişe sünger çekmekte yarar bulunuyor.
Soru: 1951 doğumlu kayınvalidem Nisan 2000’den itibaren isteğe bağlı SSK primi ödüyor. İsteğe bağlı primlerini Ekim 2009’dan beri Bağ-Kur’a ödeyen kayınvalidem isteğe bağlı ödeyerek veya SSK’lı olarak prim öderse ne zaman emekli olabilir? Volkan KIRLIKOVA
Cevap: Kayınvalideniz Ekim 2009’dan beri primlerini Bağ-Kur’a ödüyor ancak SGK 2008 Ekim’den bu yana ödediği tüm isteğe bağlı SSK primlerini de Bağ-Kur kapsamında sayıyor. Kayınvalideniz en geç Şubat 2012’de isteğe bağlı ödemeyi bırakıp kalan 210 günü bir işyerinde SSK’lı olarak çalışıp öderse 2025’te SSK’dan emekli olabilir. Oysa Nisan 2015’e kadar hep isteğe bağlı ödeyerek 5 bin 400 günü tamamlarsa bu sürenin sonunda Bağ-Kur’dan emekli olabilir.
Soru: 11.08.1954 doğ. 09.09.1994’te başladığım SSK sigortalılığında toplam 4 bin günüm bulunuyor. 3 bin 600 günle yaştan ne zaman emekli olabilirim? 1972–1989 yılları arasında Türkiye’ye göç edene kadar Bulgaristan’da çalışma sürem bulunmaktadır. Eğer yaşlılıktan emekli olamazsam, yurt dışındaki çalışma süremden ne kadar borçlanmam gerekmektedir? Özlem ÖZTÜRK
Cevap: Yaştan emeklilik için gerekli üç koşulu 23.05.2011’e kadar gerçekleştirdiğinizden 56 yaşını dolduracağınız 11.08.2010’da yaştan emekli olabilirsiniz. Bu hakka sahip iken zorunlu göç kapsamında olduğunuz varsayımıyla 16 aylık yurtdışı borçlanması yaparak hemen emekliliğiniz mümkün olsa da sizin için kârsız olacak bu yolu önermiyorum. Ayrıca yurtdışı borçlanmasıyla emekli olursanız yeniden çalışmaya başladığınızda emekli aylığınız kesilir.
YARIN: Hizmet Birleştirmeden Sonraki Çalışmalar Ne Olacak?