Sözcü Gazetesi: Birleştirilen Hizmetlerle Emekli Sandığı’ndan Emeklilikte İntibak Mutlaka Yapılır – Sosyal Güvenliğe Bakışta Yeni Pencere: Resul KURT Ülke TV’de – Geçersiz İsteğe Bağlı Günlerinizi Geçerli Kılabilirsiniz
7 Haziran 2008
ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ
Birleştirilen Hizmetlerle Emekli Sandığı’ndan Emeklilikte İntibak Mutlaka Yapılır
01.12.1963 yılında 28 yıllık öğretmen olarak emekli oldum. Daha sonra özel bir okulda 13 yıl
Sayın Okurum,
Önceki yazımda sözünü ettiğim ve 657 sayılı Kanunun 36/C maddesinde belirtilen hak özel okullarda öğretmenlik veya yöneticilik yaptıktan sonra Millî Eğitim Bakanlığı emrinde memuriyet kabul edenlerin özel okullarda geçen hizmet sürelerinin üçte ikisinin her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirileceğine ilişkindir. Oysa sorunuzdan sizin özel sektördeki öğretmenlik hizmetinizin memuriyet hizmetiniz sona erdikten sonra geçmiş olduğu anlaşılıyor.
Zaten aksi durum olsaydı Emekli Sandığı’ndan emekli olurken SSK sürelerinizle Emekli Sandığı süreleriniz birleştirilirken emekli keseneğine sandığına esas aylık dereceniz de otomatikman artırılmış olacaktı. Kaldı ki benim daha önce yazdığım yazıda vurgulamak istediğim kazanılmış hak aylığını artıran sizin gibi eğitim sınıfında çalışanlar için de olumlu olan kazanılmış hak aylığında yapılan ve çalışırken alınan aylıklar ve izin hakları için yararı olan artıştır. Emekli Sandığı’ndan emekli olan herkesin SSK kapsamında geçen hizmetleri birleştirildiğinde eğitimi itibariyle çıkabileceği azami dereceyi geçmemek koşuluyla emekli keseneğine esas derecesinde artışa yol açar.
Ancak, eğitim, avukatlık hizmetleri, teknik hizmetler, sağlık hizmetleri gibi sınıflarda kamuda memur olarak çalışanların özel sektördeki aynı nitelikte geçen çalışmaları herkes gibi olanın dışında kazanılmış hak aylığını da artırır ki, bu ek kazanç emekli aylığına ek olarak çalışırken alınan aylığa da olumlu yansıyan bir artıştır.
Yurtdışındaki 18 Yaştan Sonraki Çalışma Sürenizi Borçlanabilirsiniz
03.04.1963 doğumluyum. 20.09.1980 – 18.09.1983 tarihleri arasında Almanya’da çalıştım. Askerden sonra 01.01.1986’da ilk defa sigortalı oldum. İşten ayrıldıktan sonra isteğe bağlı SSK’ya prim ödeyerek primimi 6 bin 415 güne yükselttim. Askerlik borçlanmasını yaptım. Almanya’daki çalışma sürelerimi borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim? Serkan BODUR/MUĞLA
Sayın Okurum,
Borçlandığınız askerlik sürenizin yanında yurtdışındaki çalışma sürelerinizden 18 yaştan sonraki kısmını (2 yıl 11 ay 15 gün) da borçlanarak emeklilik için 46 yaşa tabi olacağınızdan 46 yaşı dolduracağınız 03.04.2009 tarihinde emekli olabilirsiniz.01.04.1981 tarihinden bu yana 18 yaş öncesinde geçen çalışma süreleri sigortalılık süresi olarak değerlendirilmediği için 18 yaş öncesi süreleri borçlanarak hizmetinize saydırmanızın yolu yürürlükteki mevzuata göre kapalı bulunuyor.
Sosyal Güvenliğe Bakışta Yeni Pencere Açılıyor
Son dönemlerin gündemden düşmeyen konusu sosyal güvenliğin yetkin yazar ve yorumcusu değerli dostum Sn.Resul KURT bundan böyle Cuma günleri saat 17.40’da Ülke TV ekranlarında olacak. Okurlarıma özellikle öneririm. Erişim bilgileri için www.ulketv.com.tr den yararlanabilirsiniz.
İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI
Geçersiz İsteğe Bağlı Günlerinizi Geçerli Kılabilirsiniz
SÖZCÜ gazetesindeki yazılarınızı her gün okumaktayım. Benim de biraz karışık olduğu için çelişkili cevaplar aldığım bir sorum var. Eşim 15.05.1963 doğumlu ve 01.06.1990 tarihinde SSK sigortalısı olarak işe başlayarak çeşitli özel işlerde çalıştı. 2000 yılından beri de isteğe bağlı prim ödemektedir. Ancak 2001 yılında bir limitet şirkete yüzde 5 hissedar oldu, ama Bağ-Kur’a bildirim yapılmadı. Şirket ise 30.05.2008 tarihi itibarı ile tasfiye kararı aldı. Oysa eşim isteğe bağlı pirim ödemeye devam etmektedir. 1 Ekim 2008 tarihinde isteğe bağlı prim ödemelerinin Bağ-Kur’a yapılacağı söyleniyor. 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle emekliliğine bin 430 günü kalacak olan eşimi isteğe bağlıdan çıkarıp tekrar bir iş yerine işe başlatıp SSK’lı olarak prim ödemesini sağlamak istiyorum. Bu doğru olur mu? Yoksa isteğe bağlı devam etmemde geçmişe münhasır bir sakınca doğar mı? Sefa TARAKÇIOĞLU
Sayın Okurum,
Vermiş olduğunuz bilgilere göre eşinizin SSK’dan emekliliği için 20 sigortalılık yılını dolduracağı 01.06.2010 tarihinden sonra olmak üzere 5 bin 450 gün sayısını tamamladığı tarihte emekli olabilir. Eşinizin limitet şirket ortağı olduğu 2001-2008 yılları arasındaki süredeki isteğe bağlı sigortalılık prim süreleri geçerli değildir. Ama bu geçersiz süreleri geçerli kılmak şu an için elinizde. 1479 sayılı Kanunun ek 19 uncu maddesiyle verilen hakkın ileride kaldırılabileceği ve emekliliğine az süre kalması göz önüne alınarak şimdiden tedbir olara başvuru yapmasını öneririm. Zira bahse konu süredeki şirket ortaklığının vergi kaydını, vergi kaydının zorunlu Bağ-Kur sigortalılığını gerektireceği gerçeği karşısında ileride SSK’dan emekliliğinize engel olması muhtemel olan bu durumu Bağ-Kur’a başvurarak düzeltmeniz menfaatinize olacaktır. Bu süreleri Bağ-Kur’un tespit etmesi ve 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununun ek 19 uncu maddesi kapsamındaki müracaatınız sonucu ödeme yapmamanızla beraber eşinizin emekliliğine engel olmaktan çıkaracak, isteğe bağlı primlerine geçerlilik niteliği kazandırmış olacaksınız.
Bağ-Kur’dan Emekliliğiniz 10.06.2014’de
10.06.1956 doğumluyum.17.11.1981-30.11.1982 tarihleri arasında (1 yıl 14 gün) SSK sigortalısı, 01.05.1995 tarihinden itibaren de mecburi Bağ-Kur’lu oldum ve bugüne kadar primlerimi muntazaman ödedim. SSK süreme dair çalıştığım banka bir evrak verdi ama bu sürem bilgisayarda görünmüyor. Askerliğime 1978’de başlayıp 20 ay olarak tamamladım. Yaşıtlarım emekli oldular ama benim muhasebecim daha olamazsın diyor. Yardımcı olur musunuz? Mehmet AYDIN /AYDIN
Sayın Okurum,
Vermiş olduğunuz bilgilere göre Bağ-Kur’dan 58 yaşını doldurduğunuzda yani 10.06.2014 tarihinde 15 yılla emekli olmanız mümkün. Şimdiden 13 yıl olduğunuza göre 2 yıl daha sürdürmeniz 2014 yılında Bağ-Kur’dan kısmi emekli olmanıza yetecektir. SSK gün dökümünde görünmeyen süreniz için SSK kayıtlarında inceleme isteyin. Yine de bulunmazsa hizmet tespit davası açarak bu SSK sürelerinizi kazanmanız mümkün. Askerliğinizi borçlanmanız emeklilik tarihinizi değiştirmeyeceğinden borçlanmanızı önermem.