Sözcü Gazetesi: Bulgaristan’daki Süreleri Borçlanmak Ne Getirir Ne Götürür? (2) – Bağ-Kur Sigortalısı Olmadan Şirket Ortağı Olabilirsiniz
17 Mayıs 2008
ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ
Bulgaristan’daki Süreleri Borçlanmak Ne Getirir Ne Götürür? (Dünden Devam)
Borçlanılan Sürelerin Statüsü Değişken Olacak
Yurtdışı hizmet borçlanmasına ait süreler Türkiye’de sigortalılıkları varsa borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık haline göre, sigortalılıkları yoksa 4/b sigortalılığı (Bugünün Bağ-Kur’luluğu) kapsamında geçmiş sayılacak. SSGSS Yasasından sonra ilk defa sigortalı olanların yurtdışı borçlanmaları ise 4/b sigortalılığı kapsamında sayılacak.
Yurtdışı Borçlanmasıyla Emekli Olanlara SGDP Ödeyerek Çalışmak Yasak
Bulgaristan’daki çalışma sürelerini borçlanarak emekli olmak isteyenlerin iki kere düşünmeleri gerekiyor. Zira yapılan değişiklik gereği 3201 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmak suretiyle aylık bağlananlardan tekrar yurt dışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışanlar, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alanlar ile Türkiye’de sigortalı çalışmaya başlayanların aylıkları, tekrar çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı bir ödenek almaya başladıkları tarihten itibaren kesilecek. Bu kapsamdakiler SGDP ödeyerek hem emekli aylığı alıp hem de çalışmaya devam edemeyecekler.
Bu nedenle çalışmaya devam etmeyi düşünenlerin boş yere yurtdışı borçlanma bedeli ödemelerinde yarar görmüyoruz.
Nispeten genç olanlar düşük emekli aylıkları nedeniyle emekli olsalar da tekrar çalışmayı düşüneceğinden, yurtdışı borçlanması ile emekli olmaları yararlarına olmayacak. Belli bir yaşın üzerindekiler zaten 15 yılla emekli olabileceklerinden onların da borçlanmaya ihtiyaçları zaten pek bulunmuyor. Bu nedenle hesabı iyi yapmak gerekiyor.
Bundan Sonra Göç Edenlere Borçlanma Hakkı Yok
8 Mayıs 2008 tarihinden sonra göç edenlere Bulgaristan’daki çalışma sürelerini borçlanma hakkı bulunmuyor. Fakat 1 Ocak 1989 tarihinden 8 Mayıs 2008 tarihine kadar göç etmiş olanlar istedikleri zaman bu haklarını kullanabilecekler.
İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI
Şirket Ortağı Olsanız da Bağ-Kur Sigortalısı Olmaktan Kurtulabilirsiniz
04.04.1974 doğumluyum. 2000 yılında 11.07.2000 tarihinde başlayan 116 günlük, 2002 yılında 151 günlük toplam 267 günlük SSK sigortalılığım var. 17.10.2002’den beri Bağ-Kur’luyum, fakat borcumu düzenli ödeyemedim. Bağ-Kur’dan da borcumdan da kurtulmak istiyorum, ama şu an şirket ortağıyım. SSK’lı olarak işime devam etmek istiyorum. Bunu nasıl başarabilirim? Barış ULUSMAN/ANKARA
Sayın Okurum,
Düzenli ödemediğiniz Bağ-Kur süreleriniz toplam beş yılı buluyorsa 5458 sayılı Kanun ve 2007/47 sayılı Genelgede belirtilen haktan yararlanarak bu sürelerin primini ödemekten ve bu sürelerin emekliliğinize ket vurmasından kurtulabilirsiniz. Ancak siz Bağ-Kur’lu olmanıza yol açan Şirket ortaklığını hala sürdürdüğünüzden bu ana kadar olan Bağ-Kur sürelerinden kurtulsanız bile bundan sonraki süreler yine engel olmaya devam edecektir. Bu nedenle şirket ortaklığına bir süre ara verip SSK sigortalısı (SSGSS Yasasındaki adıyla 4/a sigortalısı) olarak çalışmaya başlayıp ara vermeden devam ettiği takdirde tekrar şirket ortağı olsanız dahi Bağ-Kur sigortalısı (SSGSS Yasasındaki adıyla 4/b sigortalısı) sayılmazsınız.
01.04.1981 Öncesindeki SSK Primleri Hem Güne Hem de Süreye Sayılır
11.10.1955 doğumluyum. 01.01.1969 tarihinde 14 yaşında iken SSK’ya girişim olduktan 3 ay sonra çıkış yaptım. 1990-2000 yılları arasında işveren olarak 9 yıl 11 ay 27 gün Bağ-Kur’a prim ödedim. Bağ-Kur’a olan borcumu ödedim ve ilişiğimi kestikten sonra 2006 yılında 48 günlük 2007 yılında 360 günlük SSK’lı çalışmalarım oldu, 2008 yılında da 2 ay çalıştım. Askerlik borçlanmamı 20 ay olarak yaptım. SSK’dan ne zaman emekli olabilirim? Kayıtlarda 14 yaşındaki SSK kaydımın yararı var mı? Mustafa ÖZİŞ/ ADANA
Sayın Okurum,
Vermiş olduğunuz bilgilere göre son yedi yıldaki SSK primi çoğunluğunu sağlamak amacıyla 2 yıl 2 ay 12 gün daha SSK’lı olarak prim ödemeye devam edip 5 bin günü doldurduğunuzda normal olarak emekli olabilirsiniz. 01.04.1981 tarihinden önceki dönemde gerçekleştiğinden, kayıtlarda göründüğünü belirttiğiniz 14 yaş dönemi sigortalılığınız hem prim gün sayısı olarak hem de sigortalılık süresi olarak geçerlidir. Sizin yapmanız gereken son bin 260 günlük sigortalılığınızın SSK sigortalılığı olmasını sağlamak olmalı. İşte bunun için 2 yıl 2 ay 12 gün daha SSK’ya prim ödemeniz bunun için gerekiyor.