ALİ TEZEL

Sözcü Gazetesi-Çalışanların Sözcü’sü: Farkında Değilsiniz, Ama Siz Bir SSK Emeklisisiniz – Farklı Kurumlar Bağlıyorsa Yetim ve Dul Aylığını Birlikte Alabilirsiniz

Farkında Değilsiniz, Ama Siz Bir SSK Emeklisisiniz
15.05.1958 doğumluyum. Makine mühendisi diploması aldıktan ve askerliğimi yaptıktan sonra çalışma hayatıma sigortalı olarak 23.01.1984 tarihinde başladım. Emeklilik için üç şartı biliyorum. 8 bin 500 günü aşkın prim ödedim. Yaş haddi olan 48 yaşını da doldurdum. 25 yıllık sigortalılık süremin de sigorta başlangıç tarihine göre 2009 Ocak ayında dolması lazım. Fakat askerliğimi 01.08.1982 – 30.11.1983 tarihleri arasında yedek subay olarak yaptım. Bu durumda yedeksubaylık hizmetimin sayılması gerekmez mi? Sayılırsa nerelere başvurup bu hizmeti transfer ettirebilirim? Bu hizmet sayıldığı takdirde 2008 Ocak ayının 23 ünde emekliliğe hak kazanmam gerekmez mi?
Çalışma hayatımda 22 yıl yüksekten, son iki yıl asgari ücretten prim ödendi. Bildiğime göre son yedi yıl tavandan ödenmesi gerekiyor. Bu durumdan dolayı emeklilik maaşı etkilenecektir diye düşünüyorum. Son yedi yıl öncesinde 17 yıl tavandan prim ödenmesi boşuna mı oluyor? Adnan ÇALIŞIR/DÜZCE

Sayın Okurum,
Elbette ki ilk sigortalılık tarihinizden önceki 16 aylık yedeksubaylık döneminizin ilk sigortalık tarihinize olumlu etkisi olacaktır. Öncelikle rütbe takarak memuriyete ve dolayısıyla sigortalılığa ilk adımı attığınız 01.12.1982 tarihi ilk sigortalılık tarihiniz olacak. Bu sayede 4 aylık askeri öğrencilik sürenizi borçlanmasanız dahi 47 yaşa tabi olacaksınız. 25 yıllık sigortalılık sürenizi ise 01.12.2007 tarihinde doldurmuş durumdasınız.

Yedeksubaylık dönemi borçlanılmaz, çünkü zaten sigortalı hizmet demektir
İlk sigortalılık tarihiniz öncesinde, rütbeli subay olduğunuz bu süre askerlik borçlanması gibi ilk sigortalılığın önüne eklenmez. Kendi başlangıç tarihini sigortalılık başlangıç tarihi yapar. Çünkü Emekli Sandığı iştirakçiliği de bir çeşit sigortalılıktır ve 2829 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi gereği hizmet birleştirmede “Kurumlardan herhangi birine ilk defa sigortalı olunan tarih, sigortalılık süresinin başlama tarihidir”.

Aylık için başvurun
Yani şu an hizmetleriniz itibariyle hem 47 yaşı hem 25 yıllık sigortalılık süresini hem de gerekli gün sayısını doldurmuş durumdasınız. Yapmanız gereken SSK’ya başvurmak ve emeklilik başvuru formunda ilgili yerine Emekli Sandığı hizmetlerinizi (biliyorsanız Emekli Sandığı sicil numarasıyla birlikte) belirtmek olmalı. SSK bu hizmetleri Emekli Sandığı’ndan isteyecek ve size başvuru tarihinizi izleyen aybaşından itibaren aylık bağlayacak.

Emekli aylığı hesabında son yedi yıl diye bir ölçüt yok
Emekli aylığınızın hesabında üst gösterge tablosuna girip girmediğine göre 1999 yılı ve öncesinde son beş veya son on yıl kazançlarınızla 2000 yılından bu yana geçmiş tüm kazançlarınız göz önüne alınacağından son iki yıl kendi ağırlığı oranında aylığı etkiler. 17 yıl tavandan prim ödenmiş olması boşa gitmez.

***

Farklı Kurumlar Bağlıyorsa Yetim ve Dul Aylığını Birlikte Alabilirsiniz
Ben rahmetli eşimden dul aylığı yanında vefat eden babamdan dolayı da Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı almaktayım. Başka gelirim yoktur. Yeni Yasadan sonra da bu iki aylığı almaya devam edecek miyim? Filiz ŞAHİN/Havsa-EDİRNE

Sayın Okurum,
Eşinizden dolayı aldığınız dul aylığını hangi kurumdan aldığınızdan söz etmemişsiniz. Ancak dul aylıkları Bağ-Kur ve SSK’da sadece evlenince; Emekli Sandığı’nda ise evlenme ve Emekli Sandığı iştirakçisi olma haricinde kesilmez. Babanızdan dolayı Emekli Sandığı’ndan aldığınız yetim aylığı ise Emekli Sandığı’na tabi çalışmaya başlamanız yahut eşinizin dul aylığını Emekli Sandığı’ndan alıyor olmanız halinde kesileceğinden SSK veya Bağ-Kur emeklisi merhum eşinizden dul aylığı ile merhum babanızdan dolayı Emekli Sandığı’ndan almakta olduğunuz yetim aylığını almaya devam edebilirsiniz. Yeni Yasa son şekline göre bu şekilde çift olarak bağlanmış aylıkların yürürlük tarihinden sonra da alınmasına izin veriyor. Sadece dul aylığınızı da Emekli Sandığı’ndan alıyorsanız her ikisini Emekli Sandığı’ndan almanız şimdi de yeni Yasadan sonra da yasal olmaz.

Exit mobile version