ALİ TEZEL

Sözcü Gazetesi-Çalışanların Sözcü’sü: KEY Bildirim Süreleri Uzatıldı – Çalışmaya Başlanıldığında Yetim Aylığının Kesilip Kesilmeyeceği Kurumuna Göre Değişir – Hiç SSK’lı Çalışması Olmayan Kişinin Sırf Askerliği Borçlanılarak Ölüm Aylığı Bağlatılamaz

KEY HAK SAHİBİ BİLDİRİM SÜRELERİ UZATILDI

Konut Edindirme Yardımlarının hak sahiplerinin Vatandaşlık numaralarıyla beraber tespit hazırlıkları için gereken süre 3 ay uzatıldı. Söz konusu listelerin hazırlanması için 30 Kasım 2007 tarihine kadar süre tanınmıştı.

Bundan sonra listelerin EGYO (Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi) tarafından toparlanıp yayımlanması beklenirken Bakanlar Kurulu yetkisini kullanarak süreyi üç ay daha uzattı. Süre uzatımından, kimi kamu kurumları ile SSK’nın hak sahibi listelerini tam olarak hazırlayamadığı anlaşılıyor. Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan da bu süreyi bir defaya mahsus olmak üzere 2 aya kadar uzatmaya yetkili bulunuyor.

Eşlerden birine, lojmanda oturanlara KEY yok
Konut Edindirme Yardımı kesintileri 01.01.1987-31.12.1995 tarihleri arasında memur ve işçilerden zorunlu olarak yapılmıştı. Söz konusu dönemde KEY kesintileri karı-koca olanların sadece birinden yapılmış, lojmanlarda oturanların lojmanda oturdukları süre zarfında yapılmamıştı.
Kamu ve özel sektördeki işçilerden kendilerinden KEY kesintileri yapılanların listesinin SSK’ca, hak sahibi memurların listelerinin görev yaptıkları resmi birimlerce hazırlanması gerekiyor.

Hak sahipleri itiraz edebilecek
Hazırlanan veya güncellenen listeler uzatılan üç ayın sonuna (29.02.2008 tarihine) kadar EGYO’ya gönderilebilecek. Bundan sonra hazırlanan hak sahibi listeleri Resmi Gazetede ve EGYO ya da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (www.toki.gov.tr) internet sayfasında yayımlanacak. Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketine iletilen listelerde isimleri yer almadığı halde, konut edindirme yardımına müstahak olduğunu ileri sürenler, ilanın yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde konut edindirme yardımı hesaplarını iletmekle görevli kurum ve kuruluşlara başvurabilecekler.

Ödeme Adresi Ziraat Bankası Olacak
Nakit olarak yapılacak ödemeler Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla gerçekleştirilebilecek. Ödemeler için yapılacak ilandan sonra hak sahiplerinin T.C. Kimlik No, Nüfus Cüzdanı, ehliyet veya pasaport ile Ziraat Bankası şubelerine başvurması gerekiyor.

HİÇ SSK ÇALIŞMASI OLMAYAN KİŞİNİN SIRF ASKERLİĞİ BORÇLANILARAK ÖLÜM AYLIĞI BAĞLATILAMAZ
Sigorta kaydı olmayan fakat dört yıl askerlik yapmış olan eşi dört yıl önce ölen bayan, eşinin askerlik borçlanmasını yaptırıp 900 günü tamamlaması halinde ölüm aylığı bağlatabilir mi? Kaydı varsa ne yapmalı? Hasan GÜNGÖR

Sayın Okurum,
Eşinizin SSK’ya kaydı varsa en yakın SSK İhtiyarlık Müdürlüğü’ne başvurarak askerliğini borçlanarak 900 günü tamamladığı takdirde ölüm aylığı bağlatabilirdiniz. Fakat SSK sicil numarası ve kaydı yoksa geçen yıl getirilen 900 günle ölüm aylığı bağlanma hakkından yararlanılması şu anki düzenlemelere göre mümkün değil. Şayet eşinin SSK kaydı varsa SSK’ya başvurarak önce askerlik borçlanmasını yaptırıp sonra da emekli aylığı bağlatabilir.


ÇALIŞMAYA BAŞLANILDIĞINDA YETİM AYLIĞININ KESİLİP KESİLMEYECEĞİ KURUMUNA GÖRE DEĞİŞİR
12.01.1968 doğumluyum. Babamdan yetim aylığı alıyorum ve dulum. SSK’lı bir şirket işine girersem aldığım yetim aylığım kesilir mi öğrenmek istiyorum. Gönül TAŞTAŞ

Sayın Okurum,
5510 sayılı Reform Kanununa kaynak oluşturan ünlü “norm ve standart farklılıklarına” güzel bir örnek olan sorunuzun cevabı yetim aylığını aldığınız kuruma göre değişiyor. Siz de babanızın kumrunu belirtmemişsiniz. Şayet babanız SSK veya Bağ-kur’dan sigortalı yahut emekli iken ölmüşse SSK’lı olarak çalışmaya başlarsanız yetim aylığınız kesilir. Yok eğer babanız bir memur yahut memur emeklisi idiyse bu defa yetim aylığınız sadece memur veya 657’ye tabi sözleşmeli personel olduğunuzda kesileceğinden SSK’lı olarak çalışmanız halinde yetim aylığınızı ücretinizle birlikte almanızda bir mahzur olmaz.


HİÇ PRİM ÖDEMEDEN VE EŞİNİZLE 3 AY 3 HAFTA ARAYLA EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ
16.01.1952 doğumluyum. 01.10.1989 tarihli SSK girişliyim. Halen çalışmaktayım. Şu an 4000 iş günüm var. Yaş dolayısıyla ne zaman emekli olabilirim? SSK’lı olarak işe girişi 01.06.1990 tarihinde olan eşim 25.09.1954 doğumlu ve 4060 prim günü ile halen çalışıyor. Yaştan ne zaman emekli olabilir? Hasan EYÜBOĞLU

Sayın Okurum,
İlk sigortalılık giriş tarihiniz itibariyle siz SSK’dan 51 yaş ve 5450 günle; eşiniz ise 48 yaş ve yine 5450 günle normal emekli olabilirsiniz. Yaştan emeklilik için ise bundan sonra hiç prim ödemeseniz dahi 57 yaşını dolduracağınız 16.01.2009 tarihinde yaştan emekli olabilirsiniz. Eşiniz ise prim ödemesine gerek olmadan 54 yaşını dolduracağı 25.09.2008 tarihinde emekli olabilecek. Eşinizle 3 ay 3 hafta arayla emekli olabileceksiniz. Sizler için yaştan emeklilik, normal emeklilikten daha yakın zamanda gerçekleşecek.



Exit mobile version