ALİ TEZEL

Sözcü Gazetesi: İstihdam Paketi Çalışanlara Ne Getiriyor? (1) – İstihdam Paketi İşverenlere Ne Getiriyor? (4)

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ


 


İstihdam Paketi Çalışanlara Ne Getiriyor? -1-


 


Kamuoyunda “İstihdam paketi” olarak bilinen  İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı” TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.


Baştan aşağıya işveren desteği içeren 5763 sayılı Yasa bu desteği önemli ölçüde “İşsizlik Fonunda” biriken paradan karşılayacak.


 


Özel Sektör Terör Mağduru ve Eski Hükümlü Çalıştırmayacak, Kamunun Terör mağduru çalıştırma oranı %1’e yükselecek


Terör mağduru çalıştırma zorunluluğu 4857 sayılı İş Kanunu kapsamından çıkartılıyor. Buna karşın 3713 sayılı Yasa gereği genel, katma ve özel bütçeli kurum ve kuruluşlarla mahalli idareler ve sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olan her nevi teşebbüs veya bağlı ortaklıklar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur kadroları ile sözleşmeli personel ve sürekli işçi kadrolarının binde 7’si yerine yüzde 1’i oranında terör mağduru çalıştırmakla yükümlü olmaya devam edecekler. Özel sektörde eski hükümlü ve terör mağduru istihdamı zorunluluğunun kaldırılması bu kesimi üzecek.


 


Özürlülerin İş Bulma Umudu Artıyor


Halen kontenjan dahilinde çalıştırılan özürlüler için sigorta primi işveren hissesi işverence ödenirken, yeni düzenlemeyle özel sektörün çalıştırmakta zorunlu olduğu yüzde 3’lük özürlü kontenjanında istihdam edilenlerin primleri, işveren adına Hazine tarafından ödenecek.


Bu durumda özürlü işçi adaylarının iş bulma umudu artarken, özürlü olmayanların iş bulma umudu azalacak.


 


İşsizlik Fonu Kesesinden GAP’a Veresiye Kaynak


İşsizlik Sigortası Fonunda 1 Haziran 2000-31 Aralık 2007 tarihleri arasında biriken devlet payı ve nemasının 2012 yılına kadarki faizi, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki yatırımlar öncelikli olmak üzere, bölgesel ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeye yönelik yatırımların finansmanı için kullanılacak.


2008’e ait fon nema gelirlerinden 1 milyar 300 milyon YTL, GAP için kullanılacak.


 


Okur Sorularına Kısa Cevaplar


Musa ÇAPRAZ – 03.03.1966 doğumlu, 02.01.1984 ilk SSK girişiyle 704 gün prim ödedikten sonra 07.01.2003 tarihinden bu yana Bağ-Kur’lu bir sigortalı olarak Bağ-Kur’a devam ederseniz 2016 Şubat ayına kadar prim ödeyerek 58 yaşı dolduracağınız 03.03.2024 tarihinde emekli olabilirsiniz. Bağ-Kur’u kapatıp SSK’ya geçerek bin 260 gün SSK’ya prim ödedikten sonra 59 yaşınız dolduracağınız 03.03.2025 tarihinde SSK’dan emekli olabilirsiniz.


 


İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI


 


İstihdam Paketi İşverenlere Ne Getiriyor? -4-


 


İşverene Kadın ve Genç İşçi İstihdamında İşsizlik Sigortası Desteği


18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olanlar ile kadınların istihdamını teşvik amacıyla uygulanan prim indirimi İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak.


 


Bu kapsamda; yeni işe alınan kadınlar ile 18-29 yaş arasındaki gençlere ait SSK primleri, 5 yıl boyunca İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak. Buna göre, kadınlar ve gençlerin, işverene ait sigorta priminin;


    1. yıl için yüzde 100’ü,


    2. yıl için yüzde 80’ini,


    3. yıl için yüzde 60’ı,


    4. yıl için yüzde 40’ı,


    5. yıl için yüzde 20’si İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak.


 


İşveren payına ait primlerin İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanabilmesi için, sigortalıların aylık prim ve hizmet belgelerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi ve sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı payına isabet eden tutarı ile İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmayan işveren hissesine ait tutarın süresinde ödenmiş olması koşulu aranacak.


 


Özel sektör işyerlerinde bu teşvike konu erkek işçilerin 18-29 yaşları arasında olması yetmeyecek, kadın da olsa erkek de olsa 01.07.2008 tarihinden önceki son altı aylık dönemde aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları, son altı ayda herhangi bir işte çalışmamış olmaları ve yine 01.07.2008 tarihinden önceki bir yıllık dönemde işyerine ait aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilave olarak, 01.07.2009 tarihine kadar yeni işe alınmış ve fiilen çalıştırılmış olmaları aranacak.


 


Bu koşulların sağlanması halinde SGDP’li çalışan emekli işçilerle, yurtdışında çalışanlar hariç olmak üzere 18-29 yaş arası erkek işçilerle, 18 yaşından büyük kadın işçilerin sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak sigorta primi işveren hissesinin yukarıda belirtilen oranlardaki kısmı sübvanse edilmiş olacak.


 


Desteklenen prim miktarı çalışana verilen ücret değil de prime esas kazanç matrahının alt sınırı baz alınarak hesaplanacak. Ücretin SPEK’i aşan kısmı üzerinden hesaplanacak sigorta primi işveren payının ödemesi işverenlerce ayrıca yapılacaktır.


 


İşveren tarafından ödenmesi gereken primlerin geç ödenmesi halinde, bu gecikme zammı işverenden tahsil edilecek. İşverenlerce bahse konu primlerin Kuruma geç ödenmesi durumunda prim tutarları üzerinden ödeyecekleri gecikme zammına ilave olarak katkı payının işsizlik Sigortası Fonu tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na geç ödenmesinden kaynaklanacak gecikme zammını da ayrıca ödemek durumunda olacaklar.


 


Bu hükümler, kapatılarak değişik bir ad veya unvan olarak aynı faaliyette açılan iş yerleri hakkında uygulanmayacak.


 


İşverenler hem 5084 sayılı Yasadaki teşvikten hem bu teşvikten aynı anda yararlanamayacak, tercih ettikleri birindeki teşvikten yararlanacaklar.


 



 

Exit mobile version