Sözcü Gazetesi-İşverenler İçin Çalışma Hayatı: Sosyal Güvenlik Kurumlarında Erkeklere Evlilik Parası Yok – Bağ-Kur’lu Babanız Tarım SSK’dan 2015’de, Normal SSK’dan 2017 Yılında Emekli Olabilir
11 Ocak 2008
SOSYAL GÜVENLİK KURUMLARINDA ERKEKLERE EVLİLİK PARASI YOK
34 yaşında, beş ay önce evlenen SSK sigortalısı bir erkeğim. Evlilik parası alabilir miyim? Rumuz: Fathermy
Sayın Okurum,
Kamuoyunda çeyiz yardımı olarak bilinen evlenme yardımı Emekli Sandığı’nda dul eş, dul anne ve yetim kızın evlenmesi halinde ödeniyor. SSK emeklilerinin dul eşlerine verilmezken yetim kızlarının evlenmesi halinde veriliyor. Bağ-Kur’lunun ise ne dul eşi ne de yetim kızının evlenmesi halinde böyle bir yardım bulunmuyor. Yeni Yasa Emekli Sandığı iştirakçilerinin anneleri için bu yardımı kaldırırken SSK’lının dul eşi ile Bağ-Kur’luların eş ve kızları da bu yardımdan yararlanabilecek. Erkeklere evlenme (çeyiz) yardımı yürürlükte bulunan 506 sayılı Kanunda da halen TBMM komisyonlarında görüşülmekte olan 5510 sayılı Kanunun iptalden sonraki halinde de yer almıyor.
BAĞ-KUR’LU BABANIZ TARIM SSK’DAN 2015’DE, NORMAL SSK’DAN 2017 YILINDA EMEKLİ OLABİLİR
01.10.1958 doğumlu olan babam 01.02.1983 yılında SSK sigortalısı olarak işe girişi yapılmış ama iş yeri prim ödememiş. 16.01.1997 – 31.07.2002 tarihleri arasında isteğe bağlı Bağ-Kur sigortalısı olarak, 02.06.2003 tarihinden bu yana da Tarım Bağ-kur’lu olarak devam ediyor. Tarım Bağ-kur’luluğu terk edip Tarım SSK sigortalısı olsa ve askerlik borçlanması da yapsa ne zaman emekli olabilir? Salim AĞGEZ/İSTANBUL
Sayın Okurum,
Babanızın Tarım SSK sigortalılığından emekli olması için son yedi yılda en çok primi yani en az 1260 gün prim ödemesi şartını sağlaması gerekiyor. Tarım SSK sigortalıları ayda 15 gün prim ödediklerinden bu koşulu sağlaması yedi yılı bulur.
16.01.1997 ilk işe girişi de esas alınsa Tarım SSK’lılığından emeklilik için babanız 55 yaşa tabi olur. 15 yıllık sigortalılık süresi ile 3600 gün şartlarını da çoktan sağlamış olacağından bu yedi yılın sonunda (2015 yılında) Tarım SSK’lılığından emekli olabilir. Bunun için Tarım Bağ-Kur’luluğunu kapatıp en kısa zamanda Tarım SSK sigortalılığına geçmesi menfaatine olur.
Bu nedenle babanız Tarım SSK’ya geçmeyi düşünüyorsa SSK ilk sigortalılığının geçerli sayılması için mahkeme yoluyla uğraşmasına gerek yok.
Fakat hizmet tespitini yaptırır ve ilk sigortalılığını 01.02.1983 tarihine çekebilirse SSK kısmi emekliliği için avantaj sağlamış olur. Normal bir çalışan olarak zorunlu SSK sigortalılığına geçerek 1260 gün öder ve üzerine bir de askerlik süresini de borçlanırsa, 1260 günlük sürenin sonunda SSK’dan gerekli 3600 günü tamamlamış olur. Bu hizmetleri sonucu 59 yaşını dolduracağı 01.10.2017 tarihinde SSK’dan kısmi emekli olabilir.
Elbette ki sosyal güvenlik kurumları arasında keyfi geçiş yapılamaz. Babanız bir çalışan olarak SSK sigortalısı olmak istiyorsa zorunlu Bağ-Kur sigortalısı olmasını gerektiren faaliyetine son vermeli ve bir işyerinde iş akdine dayalı çalışmaya başlamalıdır. Tarım SSK’ya geçmek için de zorunlu Bağ-Kur sigortalısı olmasını gerektiren faaliyetine son verdikten sonra süreksiz olarak tarım işlerinde hizmet akdiyle çalışmaya başlaması ve Tarım SSK sigortalısı olma amacıyla talepte bulunması gerekiyor.