ALİ TEZEL

Sözcü Gazetesi: Ölüm Aylığı Bağlanmasında Son Yedi Yıl Kuralı Geçerli Değildir – Bağ-Kur’lular da SSK’lılar Gibi Vatandaşlık Numarasıyla Sağlık Yardımı Alabilecek

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ


 


Ölüm Aylığı Bağlanmasında Son Yedi Yıl Kuralı Geçerli Değildir


Merhum babamı bir hafta evvel sizlere ömür kaybettik. Ben öğrenciyim, bir de ablam ve annem var. 1959 doğumlu babam ölümünden iki gün evvel SSK’lı olarak çalıştığı işinden kalp rahatsızlığından dolayı ayrılmıştı. Babamın SSK sigortalılığından evvel 1998-2007 yıllarından 5 yıl 9 ay Bağ-Kur sigortalılığı vardı. Bağ-Kur’a borcumuz yok. Bağ-Kur’dan evvel de ilk başlangıcı SSK girişi olup, SSK’da şu an 537 günü de vardı. Ölmeden evvel SSK’ya geçip 3,5 yıl primi tamamlayıp yaşını da tamamladığında emekli olacaktı. Lakin SSK’ya geçtikten sonra yaklaşık bir yıl çalışabildi. Bu durumda annem, okuyan ablam ve yine okumakta olan ben “ölüm+dul+yetim” aylığı için SSK’ya mı yoksa Bağ-Kur’a mı müracaat edeceğiz?  Rumuz: Hakan/ANTALYA  


 


Sayın Okurum,


Babanız hem Bağ-Kur’dan hem de SSK’dan ölüm aylığı için gerekli koşulları sağlamış durumda. Her ne kadar sosyal güvenlik kurumlarında emekli aylığı bağlayacak kurum son yedi yıldaki en çok prim ödenen kurum olsa ve babanız için bu kurum Bağ-Kur olarak gözükse de ölüm aylığı bağlanmasında iş değişiyor. Ölüm aylığında son tabi olunan kurum tarafından aylık bağlanıyor. Bu nedenle annenize dul aylığı, yükseköğrenimde okuyorsanız 25 yaşına kadar, ortaöğrenimde okuyorsanız 20 yaşına kadar her halükarda 18 yaşına kadar yetim aylığı evlenmediği ve sosyal güvenlik kurumlarına tabi çalışmadığı sürece ablanız için yetim aylığı bağlanması için başvuru yapmanız gereken kurum SSK’dır.


 


9 Bin Günle Emekli Olabilirsiniz


11.09.1947 doğumluyum. SSK sigortalılığına başlangıç tarihim 1974 olup, 1995 yılında da SSK’dan emekli oldum. Bu süre içerisinde 1976-1982 yılları arası devlet memuru olarak çalıştım ve 1982 yılında emekli ikramiyesi almadan istifa ettim. 1995 yılından sonra 16.10.2000 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Destekleme Primi ödeyen bir SSK sigortalısı olarak çalışmaya devam ettim. 16.10.2000 tarihinde devlet memurluğuna geri döndüm ve halen devlet memuru olarak çalışıyorum. SSK emekli aylığımı 01.01.2005 tarihinde kestirerek memuriyete devam ettim. Bu durumda;


 


1- Devlet memuru olarak ne zaman emekli olabilirim?


2- Emekli olduğumda geçmişte devlet memuru olarak çalıştığım süredeki emekli ikramiyemi alabilir miyim? Ali Kaya BAĞIR


 


Sayın Okurum,


Vermiş olduğunu bilgilere göre Hizmet Birleştirme Kanunu, Emekli Sandığı Kanunu ve 27.04.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5335 Sayılı Kanunlar gereğince, Emekli Sandığı iştirakçisi olarak daha önceki SSK günleriniz ve memuriyet süreleriniz dâhil 9 bin günü yani 25 tam yılı tamamladığınız gün T.C. Emekli Sandığı Kanunu gereğince emekli olabilirsiniz. Süreyi daha çabuk tamamlamak amacıyla askerlik süresini de ödemeniz menfaatinize olur. 5434 Sayılı Kanunu uyarınca, emekli olduğunuzda hem geçmişte alamadığınız sürelerin ikramiyelerini hem de yeni sürelerin ikramiyelerini almanız gerekir.


 


Okur Sorularına Kısa Cevaplar


Mehmet PALAVUZ – 2003 yılında Bağ-Kur sigortalısı olup hiç prim ödemeyen, 01.09.1983 tarihinden başlayarak 1996 yılına kadar 2 bin 783 gün SSK primi ödeyen 02.01.1958 doğumlu bir sigortalı olarak Bağ-Kur sigortalılığınız en az beş yılı doldurduğunda 2007/47 sayılı Genelge kapsamında müracaat edip bu sürelerden imtina ederek 800 gün kadarını ödeyip geri kalan süreden kurtulabilirsiniz. Bundan sonra normal SSK sigortalısı olarak 3 bin 600 güne yetecek kadar kısa süre SSK sigortalısı olursanız 59 yaşını dolduracağınız 02.01.2017 tarihinde SSK’dan kısmi emekli olabilirsiniz.


Murat HUZ – Ben 01.01.1951 doğumlu 03.07.1980 – 15.03.1990 tarihleri arasında memuriyet görevinde geçirdikten ve 24 aylık askerliğinizi borçlandıktan sonra 2007 yılı içinde 100 gün SSK sigortalısı olarak çalışan bir sigortalı olarak Emekli Sandığı’ndan emekliliğiniz için tekrar memuriyete girmeniz gerekiyor. Yahut SSK kapsamındaki 100 günün üzerine bin 160 gün daha SSK’ya prim ödedikten sonra SSK’dan hemen emekli olabilirsiniz.


Yavuz KARAGÜL – SSK Tarım sigortasından prim öderken vergi kaydı açtırırsanız zorunlu olarak Bağ-Kur sigortalısı olursunuz. Tarım SSK sigortalılığınız kesilmiş olur. Tarım SSK sigortalılığından emeklilik için ayda 15 gün olarak prim ödenmesi gereken son yedi yıl içindeki askerlik borçlanması bu yedi yıl prime sayılmaz. Ölen SSK sigortalısı eşinden dolayı dul aylığı alan teyzeniz İstiklal Savaşı şehidi babasından dolayı yetim aylığı alabilir.


 


 


İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI


 


Bağ-Kur’lular da SSK’lılar Gibi Vatandaşlık Numarasıyla Sağlık Yardımı Alabilecek


Daha önce kısmen emekli aylığı veya gelir alan SSK’lılar için başlayan “Sağlık Karnesiz Sağlık Yardımı” uygulamasının 01.01.2008 tarihinden itibaren tüm SSK’lılar için başlamış bulunduğunu gazetemizden sizlere duyurmuştuk. Şimdi ise Emekli Sandığı ve Bağ-Kur da aynı uygulamanın bir benzerine geçmiş bulunuyor.


 


Buna göre 05.04.2008 tarihli ve 26838 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bağ-Kur Sağlık Sigortası Yardımları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Emekli ve Malullük Aylığı Bağlanmış Olanlarla, Bunların Kanunen Bakmakla Yükümlü Bulundukları Aile Fertleri, Dul ve Yetim Aylığı Alanların Muayene ile Tedavileri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”  gereği artık Bağ-Kur sigortalıları, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’dan malullük veya yaşlılık aylığı almakta olanlarla bunların kanunen bakmakla yükümlü oldukları eş, çocuk, ana ve babaları ile haksahibi olarak aylık alan eş, çocuk, ana ve babaları için, muayene ve tedavi başvurusunda, sağlık karnesi yerine T.C. Kimlik Numarası bulunan nüfus cüzdanlarının ibraz edilmesini yeterli kabul edilecek.


 


Emekli Olduğunda Babanız Sağlık Yardımlarından Yararlanabilir


Babam 03.07.1952 doğumlu. Bağ-Kur’da hizmet süresi 17 yıl 9 ay 22 gün. Hizmet yılını tamamlamış diye biliyorum. Borcunu taksitlendirme yaptık. Nisan 2009 da borç bitiyor. Bağ-Kur’un bize söylediği babam 2009 Temmuz ayında emekli olacakmış. Bağ-Kur’a giriş kaydı 09.06.1987. Hizmet yılı dolduğundan ve esnaflığı bıraktığı için Bağ-Kur’dan terk olan babam bu bilgilere göre ne zaman emekli olur? Bir de borcu olduğu için sağlık hizmetinden yararlanamıyor, borcu bitip emekli olduktan sonra yararlanabilir mi? Semra KILIÇ/EDİRNE


 


Sayın Okurum,


Babanız Bağ-Kur sigortalılığını kapattığına ve 1952 doğumlu olduğuna göre yaştan kısmi emekliliği hedeflediği anlaşılıyor. Babanız 03.07.2009 tarihinde 57 yaşını doldurarak Bağ-Kur’dan kısmi emekli olabilir. Müracaat tarihinden önceki ay sonu itibariyle, sağlık ve sigorta prim borcu ile gecikme zammı borcunun bulunmaması şartına bağlı olan Bağ-Kur sağlık yardımlarından emekli olduktan sonra yararlanabilir.


 


Çalışan Bağ-Kur sigortalılarının tedavi tarihine göre bir önceki ay sonu itibariyle, Bağ-Kur’a sağlık ve sigorta prim borcu ile gecikme zammı borcunun bulunması halinde borcun ödenmesine kadar sağlık sigortası yardımlarından yararlanamazlar.


 
Exit mobile version