Sözcü Gazetesi: Yeşil Pasaportta Kız-Erkek Çocuk Ayrımı Kalktı

8 Ağustos 2010

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ


Yeşil Pasaportta Kız-Erkek Çocuk Ayrımı Kalktı


Bilindiği üzere 3.derece ve daha yüksek dereceli memurlarla ve 399 sayılı KHK’ye tabi sözleşmeli personele ve refakatlerindeki aile bireyleri için yeşil pasaport düzenlenebiliyor. Yeşil pasaport alma hakkına sahip memurların yanında yaşayıp, evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan kız çocukları bu haktan ebeveyniyle birlikte yararlanabilirken, erkek çocuklar reşit oldukları tarihten itibaren bu hakkı kullanamıyorlardı.


01.08.2010 tarihli RG’de yayımlanan 6009 sayılı Kanunla yeşil pasaport alma hakkına sahip bu memurların çocukları hakkında kız-erkek ayrımı kalktı ve GSS’den yararlanma hakkına benzer bir düzenleme getirildi. Buna göre yeşil pasaportlu memurun çocukları cinsiyet ayrımı olmaksızın ailesiyle birlikte yaşaması, evli bulunmaması, iş sahibi olmaması ve öğrenimi devam etmesi şartlarını sağlamaları halinde 25 yaşın ikmaline kadar yeşil pasaport hakkından yararlanabilecekler. Yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocukları da hususi damgalı pasaport alma hakkına sahip olacaklar.




Soru: 1963 doğ. 1994’te başladığım SSK sigortalılığında 464 günüm bulunuyor. 3 bin 600 günle emeklilik için ne yapmam lazım? Ne zaman emekli olabilirim? Berkay TUĞRAL


Cevap: 55 yaşını 23.05.2014’ten sonra dolduracağınızdan 3 bin 600 günle emeklilik bakımından 60 yaşına tabisiniz. Bu nedenle 60 yaşını dolduracağınız 2023 yılına kadar 3 bin 600 günü doldurmalısınız. Son bin 260 gününün SSK kapsamında olması 3 bin 600 günle emekliliğiniz için yeterlidir.