Sözleşmeli Personel Sürelerinin Memuriyette Değerlendirilmesi

23 Temmuz 2012

Sözleşmeli Personel Sürelerinin Memuriyette Değerlendirilmesi


Soru: 2002 yılı Kasım ayında bir Üniversitede vizeli daimi işçi olarak çalışmaya başladım. 2007 yılında 657/4-B kadrosu alıp SSK sigortalısı sözleşmeli personel olarak çalışmaya başladım. 2011 yılında Temmuz ayında 657/A kadrosuna 9/3 olarak atandım. Sizden öğrenmek isteğim şey; 3.015 gün sigortalılık hizmetim var. Bu hizmetimin memuriyette kıdemimde bir etkisi olabilir mi? Şu an maaş bordromda kıdem yılım 3 sene gözüküyor. Hizmetimin 10 sene gözükmesi gerekmiyor mu? Seyfettin Ç.


Cevap: 657/4/B kapsamında sözleşmeli personel iken 632 sayılı KHK ile memurluğa geçirilmişsiniz. Bu düzenleme 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası veya 4924 sayılı Kanun kapsamında sözleşmeli personel olarak geçirilen hizmet sürelerini de atanılan memur kadrolarında geçmiş gibi değerlendirmeyi de içermektedir. Nitekim bu kapsamda geçirilen hizmet sürelerinin, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilmesi öngörülmektedir. 2007-2011 yılları arasındaki hizmetlerinizin birebir değerlendirilmesi gerekiyor. Ancak 2007 yılından önceki işçi statüsündeki çalışmalarınızın kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi sizin durumunuzda mümkün değil. Zira özel veya kamu sektöründe işçi olarak çalışılan sürelerin maaşa esas kazanılmış hak aylığında 657 sayılı Kanun kapsamında değerlendirilmesi, işçiliğinizin teknik hizmetler, sağlık hizmetleri, avukatlık hizmetleri gibi sınıflara ait işlerde geçmiş olması ve memuriyette de aynı sınıflarda çalışmanıza bağlı bulunuyor. Bu şartlarla kazanılmış hak aylığında dörtte üçü oranında, eğitim hizmetlerinde üçte ikisi oranında değerlendirilmesi mümkün bulunuyordu. Elan emekliliğe esas hizmetiniz 10 yıl evet, ancak memuriyete esas kıdeminizin 3 yıl olması normaldir.




Soru: Son iki aylık sigorta primini ödeyememişken bir iş yerinde SSK’lı olarak işe başladım. SSK’lı olarak şu an çalıştığım sürenin primleri ödeniyor. Boşta kalan iki aylık süreyi kazanmak için SSK’lı olduktan sonra isteğe bağlıdaki ödenmemiş iki aylık sürenin primini ödeme hakkım var mı? Eren S.


Cevap: SSK sigortalılığına başladığınız tarihten önceki iki aylık isteğe bağlı prim borcunuzu ödeyebilirsiniz. Bunun hiçbir sakıncası olmadığı gibi tam tersine sizin için yararı olacaktır. Hem gün kazanmanın yanında ayrıca ödemediğiniz takdirde eğer bir sigortalı veya emeklinin bakmakla yükümlü olduğu kişi konumunda değilseniz zaten o iki ay için zorunlu GSS primi ödemek zorunda olacağınızdan isteğe bağlı prim borcunuzu ödemeniz menfaatinize olacaktır.




Soru: İşe başlama tarihi 30.06.1993 doğum tarihi 06.09.1956 prim gün sayısı 6 bin 840 gün olan erkek sigortalı 540 günlük askerlik süresini de ödediyse normal veya yaştan ne zaman emekli olabilir? Kanser hastalığı nedeniyle malûlen emekli olabilir mi? Malûlen emeklilikte aylık düşer mi? Ş. SINAV


Cevap: Yakınınızın malûlen emekli olabilmesi için çalışma gücü kaybı oranının yüzde 60 olduğunun sağlık kurlunca saptanması ve SGK Sağlık Kurulunca onanmasına bağlı bulunuyor. Malûlen emekli olma aylığın düşük bağlanmasına neden olan bir yöntem değildir. Bu anlamda bir kaybı olmaz. Bu sigortalının çalışma geçmişi ve yaşı itibariyle durumu yaştan emekliliğe müsait. Zira 15 yıl ve 3 bin 600 günü zaten bulunup 59 yaşını dolduracağı 06.09.2015’te yaştan emekli olabilir. Normal emekliliği ise 30.12.2016’da 25 yılı doldurduğunda olabilir.