Sözleşmeli Statüden Kadroya Geçen Personelin İzin Hakkı

7 Ocak 2013

Sözleşmeli Statüden Kadroya Geçen Personelin İzin Hakkı
Soru: 03.02.2011 tarihinden beri 657’ye tabi teknik hizmetler sınıfında mühendis olarak çalışmaktayım. Devlet memuru olmadan önce muvazzaf askerliğimi 30 Kasım 2009-31 Mayıs 2010 tarihleri arasında kısa dönem er olarak ifa ettim. İlk memuriyete sözleşmeli personel olarak başladıktan sonra, sözleşmeli personele kadro verilmesine dair 4924 sayılı Kanun ile 2011 yılında kadroya geçtim. Bu KHK ile aday memurluk süreci olmadan direkt asaletim tasdik olunarak memuriyete devam ettiğimden 657 Sayılı Kanunun 84. Maddesi gereği muvazzaf askerlik sürem hizmet süreme eklendi. Ancak yıllık izin kullanmak istediğimde 1 yıl memur olarak çalışmadığım gerekçesiyle (Şifahi olarak başvurdum) kurumum yıllık izin kullanamayacağımı belirtti. Bu bilgiler ışığında benim 2011 yılına ait yıllık izin kullanma hakkım var mıdır? Eğer izin hakkım varsa bunu nasıl ispat edebilirim?

Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 102 nci maddesi ve 154 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği uyarınca, Devlet memurlarından kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet süreleri toplamı en az bir yıl olan Devlet memurlarının (Aday memur olsun asil memur olsun) yıllık izin hakkının bulunduğu, bundan dolayı da 4924 ve 657 sayılı Kanunlara tabi olarak çalıştığınız sürenin toplam bir yıl olması halinde yıllık izin hakkına sahip olduğunuz aşikârdır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 84 üncü maddesine göre muvazzaf askerlik görevini yaptıktan sonra Devlet memurluğuna atananlar adaylık esaslarına tabi olurlar ve muvazzaf askerlikte geçen süreleri asaletlerinin tasdikinden sonra kademe ilerlemesi yapılmak ve sınav veya seçmeye tabi tutulmak suretiyle derece yükseltilmesinde de değerlendirilir. Oysa 4924 sayılı Kanun ile kadroya alınan sözleşmeli personel adaylığa tabi tutulmaksızın direkt kadroya alındı. Bu durum çerçevesinde askerlik sürenizin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi gereken bir süre olması, adaylığa tabi tutulmadan memuriyete atanmanız, 154 sayılı DMK genel tebliği gereği yıllık izin hakkınızın hesabında askerlik hizmetinin de dâhil edilmesi gereği doğrultusunda yıllık izin hakkınızın bulunduğu görüşündeyiz. Devletle bireyin konuşması şifahi olmaz, yazılı olmalıdır. Yazılı başvurunuz sonucunda İdareniz bu konulardaki tereddütleri gidermekle görevli DPB’ye başvurabilir. DPB’nin benzer konudaki “2007 yılında birkaç gün gibi çok kısa bir süre çalıştıktan sonra memuriyetten istifa edip 2008 yılında tekrar göreve başlayan bir personelin 2007 Yılına ilişkin yıllık iznini de 2008 yılında kullanabileceği” gibi benzer görüşleri ışık tutacaktır.

Soru: 01.01.1965 doğumlu ve 06.01.1993’te Bağ-Kur’a prim ödemeye başlayarak 20 yılı bu ay dolduran annem Bağ-Kur’dan ne zaman emekli olabilir? Abdullah A.

Cevap: Anneniz 01.06.2002 tarihindeki hizmet süresi itibariyle Bağ-Kur sigortalılığından emeklilik hakkı bakımından 49 yaşına tabi bulunuyor. Anneniz şayet isteğe bağlı sigortalı ise prim ödemeye son verebilir, ancak zorunlu Bağ-Kur sigortalısı ise 49 yaşını dolduracağı 01.01.2014 tarihine kadar geçecek sürede 21. yılın primini de ödemek zorunda bulunuyor.