ALİ TEZEL

Sürelerinizin Bir Kısmı Eksik Hesaplandığı İçin SGK Emekli Aylığı Bakımından Kârlısınız – Gebelik Tazminatımı Ne Zaman Alabilirim?

Sürelerinizin Bir Kısmı Eksik Hesaplandığı İçin SGK Emekli Aylığı Bakımından Kârlısınız


Soru: 52 yaşındayım. Ekim 2010 tarihinde 5660 gün yurtdışı çalışmalarımı dolar karşılığı ödeyerek emekli oldum. Borçlanma tarihi, Nisan 1984 – Kasım 1999 arasıdır. Benim Aralık 1999 – Ocak 2008 arası 2240 gün SSK isteğe bağlı sürelerim vardı ve bu süre emeklilik hesabında dikkate alınmamış, ne yapmam lazım bana bir yol gösterir misiniz? S.AKAN


Cevap: Eğer isteğe bağlı ödeme süreleriniz asgaridense veya bugünün parasıyla aylık 900 TL gibi bir prim üzerinden ödenmemişse SGK o sürelerinizi sehven dikkate almamakla sizin için iyi yapmış. Eğer çoğu sigortalıda olduğu gibi düşük bir primle ödemişseniz 2000 yılından bu yana geçen süredeki primlerin aylık hesabına girmesi aylığı düşürürdü. İsterseniz itiraz dilekçesi yazarak bu sürelerinizi dikkate almalarını sağlayabilirsiniz. Ama bu durumda aylığınız 200 TL kadar düşer. Zamanında popülist uygulamalarla kaynakları çarçur edilen, yanlış ve adaletsiz uygulamalarıyla sürekli açığı büyür pozisyondan kurtulamayan SGK aylık bağlama sisteminde 2000 yılından bu yana yapılan değişikliklerle sürekli Kurum lehine yontulması bu duruma yol açıyor.




Gebelik Tazminatımı Ne Zaman Alabilirim?


Soru: 2006 yılından beri özel bir hastanede sağlık personeli olarak çalışmaktayım. Şu anda 10 haftalık gebeyim. Gebelik tazminatı alma hakkım var mı? Varsa doğumdan önce mi sonra mı alabiliyorum? Mine S.


Cevap: Çalışma yaşamına ilişkin mevzuatta gebelik tazminatı diye bir uygulama bulunmuyor. Zannediyorum kastınız çalışan kadınların gebelik süresine esas olarak çalışamadıkları süre için hak kazandıkları geçici iş göremezlik ödeneği olmalı. Analık geçici iş göremezlik ödeneğine hak kazanmanız için doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,



Gerekiyor. Bu nedenle de ödeneği doğumdan sonra alabilirsiniz.


Analığa ilişkin geçici iş göremezlik ödeneği İş Kanununa dayanarak hakkınız olan doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık izin süresinde, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilâve edilerek çalışmadığınız her gün için alacaksınız. Ödeneğin hesabına esas tutulacak günlük kazanç; doğumun olduğu tarihten önceki oniki aydaki son üç ay içinde SSK primine esas kazançlar toplamınızın, bu kazançlara esas prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanması gerekiyor.




Soru: 16.06.1975 doğumlu ve 2 yıl 9 ay 17 günlük SSK’lı çalışmasından sonra 10.03.1997 tarihinden beri Emekli Sandığı’na tabi çalışan eşim ne zaman emekli olabilir? Z.T. KAYMAZ


Cevap: Verdiğiniz bilgilere göre eşiniz 23.05.2002 tarihi itibariyle mevcut hizmetine göre Emekli Sandığı iştirakçiliğinden, yeni adıyla 4/c sigortalılığından emeklilik bakımından 50 yaşına tabi bulunuyor. Bu bakımdan Mayıs 2015 ayını da çalışıp 20 yılı tamamladıktan sonra 16.06.2025 tarihinde emekli olabilir.



Exit mobile version