Suriyeli kardeşlerimize misafirperverlik beni çok şaşırttı
Hafta sonunda daha önce dostlarımla kararlaştırdığım gibi önce Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin illerindeydim, bugün de Diyarbakır’dayım. Bu süre içinde tarihi, turistik bir çok yerde kaldım, bir çok lezzetle karşılaştım ama beni en çok etkileyen Suriye kapımız ile Suriye’li sığınmacıların kaldığı kamp oldu. Zira, Akçakale’de dolaştığım köylerde yaşayan vatandaşlarımızdan daha lüks ve konfor ile Onları ağırlıyoruz…
Cumartesi sabahında Şanlıurfa’da uyandık, erkenden önce “Göbeklitepe”ye, sonra da Harran’a geçtik, Harran deyince sadece tarihi ve turistik yerlere gitmedik, önce Akçakale sınır kapısına gittik ve gördük ki orada çalışan Gümrük Muhafaza Memurları kelle koltukta çalışıyorlar, karşı tarafta elleri silahlı gençler var ve kendi aralarında bile birlik yok, kavga ve sürtüşme had safhada.
Bu arada görüştüğüm tüm Urfalı’ların bir merakı var diyorlar ki; “Halen Çalışma Bakanı olan Faruk ÇELİK bölgemiz milletvekili olduktan sonra Urfa’nın çehresi değişti, alt ve üst yapı yatırımları arttı. Bölgenin her derdiyle bizzat ilgileniyor acaba gelecek yerel seçimde Urfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacak mı?”. Biz de buradan soralım dedik belki meraklarını giderebiliriz.
***35 BİN KİŞİLİK MİSAFİRHANE
Akçakale sınır kapısından, Akçakale Süleymanşah Konaklama Tesislerine gittik, normalde 10 bin kişi diye başlanmış ama şu an sayı 35 bine çıkmış durumda ve normal yönetim yok burada BABA’lar var. Yanlış anlamayın gerçekten “baba”lar, hani sizin evinize babanız bakar ya burda günde 3 öğün yemek, duş, çay-şeker olduğu gibi eğitim, sağlık, eğlence, bakım gibi her türlü ihtiyaçlarını kamp yönetimi tarafından karşılanıyor.
Kamp Akçakale Kaymakamı Eyüp Fırat’ın orkestra şefliğinde müdür Halil Tekyıldız, yardımcıları Mehmet Asutay ve Bekir Engül tarafından yönetiliyor. Bizi de kamp da İlahiyat hocası ve MEB Şube Müdürü de olan Mehmet Asutay bilgilendirdi, gezdirdi. Asutay, bizi kampı dolaştırırken gördük ki kamptaki 35 bin kişilik misafirlerimiz de Onları “baba” gibi görüyorlar. Asutay, “günde 18 saat buradayız artık eşim, “ben de sığınmacı olup seni ve ilgini görmek istiyorum” derken evladı da “bize de sen misafir ol da yüzünü görelim baba” diyormuş.”
KAMPA;
GİRİŞ YAPAN : 49.150
AYRILAN : 14.115
DOĞUM : 342
ÖLÜM : 27
KADIN SAYISI : 16.447
ERKEK SAYISI : 18.561
KAMPTAKİ MEVCUT : 28.488
TOPLAM : 35.008
BÜYÜK ÇADIR :223
KÜÇÜK ÇADIR :5.129
Personel;
GÜVENLİK :5 Bayan 295 erkek :300
TERCUMAN : 9 Bayan 77 erkek :86
TEMİZLİK : 5 Bayan 242 erkek :247
TOPLAM : 633
***EĞİTİM AYNEN DEVAM EDİYOR
Akçakale Süleyman Şah Kampı 680 Dönüm arazi Üzerine Kurulu 11 Mahalle, Eğitim-Kurs Alanı olarak faaliyet gösteriyor. Konaklama Tesisinde 5.129 adet 16 m2’lik Türk Kızılayı Acil aile çadırı ve 223 adet 98 m2’lik çok amaçlı çadır kurulu. Tesiste Özel İdare, Emniyet, Sağlık Bakanlığı,Turk Kızılayı, Afad, Jandarma, UNİCEF ve Belediye gibi Kurum ve Kuruluşlar hizmet veriyor. Bizden bir gün önce de AFAD prefabrik okul da açmış. 5556 Suriye’li öğrenci her gün burada çadırlarından çıkıp okula gidiyor, 45 adet dev çadır ve prefabrik okul olmak kaydıyla, Eğitim-Kurs Hizmetleri 13.5 dönüm üzerinde kurulu 45 adet genel maksat çadırlarından kurulu. Eğitim alanında 12 sınıf 99 derslik olarak ve 5556 öğrenci, 267 Suriyeli öğretmen 19 Türk öğretmen ve 12 Türk yardımcı abla ve 16 hizmetli görev yapıyor. Ana sınıflarında Türk öğretmenler normal sınıflarda ise Suriyeli öğretmenler (ücretsiz) görev almış.
***MUHTARLARI DA VAR
Kampta mahalleler var ve Suriye’lilerin belirledikleri muhtarları ve bunları koordine eden Türk muhtar da var. Kamptaki, her aile veya bireyin sorununu yönetime aktarıp koordinasyona yardımcı oluyorlar. Üç öğün yemek sadece 1 saat içinde 35 bin kişiye dağıtılıyor. Çay-şeker, giysi, ayakkabı, battaniye, sabun, havlu gibi sizlerin evinde ne ihtiyaç varsa hepsini kamp yönetimi yani Türk halkı karşılıyor.
DİN EĞİTİMİ
Akçakale Süleyman Şah Konaklama Tesislerinde 10 mahalle 20 adet mescitte 60 erkek 40 bayan toplam 100 din görevlisi tarafından tüm Suriyeli misafirlere din hizmeti ve 1800 erkek 1000 bayana din eğitimi verilmektedir.
SAĞLIK HİZMETLERİ
Sahra hastanesi alanı 1 mobil hastane kompleksi ve 5 adet çok amaçlı çadırdan oluşmuş. Hastanede 1 acil ,1 çocuk ve 1 dahiliye olmak üzere 3 poliklinik var. Hastane 50 yatak kapasiteli olup, 5 doktor 19 hemşire kamu çalışanı ile 60 hizmetli ve tercüman görev yapmakta.
SOSYAL ETKİNLİKLER
Akçakale Süleyman Şah Konaklama Tesislerinde farklı günlerde ve zamanlarda çeşitli etkinlikler de var. Şiir ve Kardeşlik Gecesi , Hafızlık kurs bitirme etkinliği, Mevlitler, Mübarek Gece etkinlikleri, Nişan, Evlilik, Direnişin ikinci yılı kutlamaları, Resim Sergisi, Tiyatro oyunları, Spor müsabakaları vb.. etkinlikler düzenlenerek Suriyeli Misafirlerin moral ve motivasyonlarının yüksek tutulması amaçlanıyor.
Kamp da her türlü çeyiz vs gibi ihtiyaçları karşılanarak bu güne dek 50 çift evlenmiş, 10 çifti nişanlanmış.
***PAZAR DA KURMUŞLAR
Kampta en çok ilgimi çeken ise kampta kalanlar kendi ürettikleri veya dışarıdan satın aldıkları malları kampın yol kenarlarında açtıkları pazarlarda alıp satıyorlar.
***Çanakkale’de Onlar da savaşmıştı
Suriyeli kardeşlerimiz şimdi zor durumda ve bize misafir olmuşlar. Türkiye hem en çok sığınmacı kabul eden ve sığınmacılara en güzel hizmeti vererek Dünya’ya örnek olacak bir ülke. Gerek Ürdün ve gerekse Lübnan’daki kamplarda günde bir öğün yemek verilip, sosyo-kültürel etkinlikleri yok iken burada çadırlar da klima dahil her türlü konfor var. Unutmayın şu an ayrı (Suriye) vatandaşı olsalar da biz zamanlar Çanakkale’de Onların dedeleri de bizim dedelerimizle omuz omuza savaşmıştı.