ALİ TEZEL

Taşaronlaşmanın (Rödovansın) sonu ölüm…

Taşaronlaşmanın (Rödovansın) sonu ölüm…

 

Kömürün tonunu yabancı ülkeler 140 dolara biz ise 23 dolara mal ediyoruz diye övünürken, maliyet düşüşünün tek sebebinin taşaronlaşma sonucu düşük ücretle işçi çalıştırma, pahalı olan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini uygulamama olduğunu ancak yüzlerce canımızı kaybedince mi anlayacağız….

 

 

 

Soma’da meydana gelen iş cinayetleri devletin özelleştirme ve taşeron sisteminin ürünüdür. Taşaronlaştırarak, ucuz emek, işgüvencesi çalışma yetmediği gibi iş sağlığı ve güvenliğine de yeterince para harcamayınca dünya 140 dolara mal ederken biz 23 dolara mal edebiliyoruz. Öyle mi neyin pahasına peki? Yüzlerce canın pahasına, yüzlerce yetim kalan, dul kalan eş ve çocukların pahasına. Para için bu kadar cana göz göre göre kıyılır mı? Devlet buna göz yumar mı? Yumuyor işte….

 

Yıllarca kamu eliyle üretimin yapıldığı bu sahalar rödovans sistemiyle özel sektöre devredildikten sonra iş kazalarında patlama yaşanmıştır. Bu özelleştirme ve acımasız taşeron sisteminin devletin politikası haline gelmesinin bir ürünüdür. İşçi Sağlığı İş Güvenliği önlemlerinin bir maliyet unsuru olarak görülmesi ve aşırı üretim zorlaması sonucudur.

 

 

2013 YILI İŞ KAZALARI RAPORU, SOMA BÖLÜMÜ;

18 OCAK 2013- Manisa Soma’da Cenkyeri Beldesi Eynez bölgesinde faaliyet gösteren Soma Kömür A.Ş’ye ait yeraltı linyit ocağında akşam saatlerinde üzerine demir ayakların düşmesi ve iki demirin arasında kalması sonucu Fahrettin Başkan (53) yaşamını yitirdi.

 

26 ŞUBAT 2013 – Manisa’nın Soma İlçesi’nde Darkale Köyü’nde faaliyet yürüten Uyar Madencilik şirketine ait linyit ocağında göçük altında kalan Harun Tufan (35), kaldırıldığı Soma Devlet Hastanesi’nde vefat etti.

 

7 MAYIS 2013 – Manisa Soma’da, Ege Linyit İşletmeleri’nde çalışan Bilal Çınar (36), kullandığı iş makinesinin yüksek gerilim hatlarına çarpması sonucu elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.

 

6 TEMMUZ 2013 – Manisa'nın Soma İlçesi Eynez bölgesinde, Soma Kömür A.Ş’ye ait ocaklarda çalışan işçileri taşıyan, İrfan Şahan’ın (49) kullandığı servis otobüsünün şarampole uçması sonucu şoför ve 2 işçi yaralandı. Yaralananlar hastaneye kaldırılırken bunların dışında kalan 13 işçi ise kazadan hafif sıyrıklarla kurtulmayı başardı.

 

12 TEMMUZ 2013 – Manisa'nın Soma İlçesi Eynez bölgesinde, Soma Kömür A.Ş’ye ait linyit ocağında, 260 metre derinlikte meydana gelen göçük sonucu Süleyman Gülşen (33) hayatını kaybetti.

 

1 AĞUSTOS 2013 – Manisa Soma’da özel sektöre ait maden ocağında meydana gelen iş kazasında mekanize ayaklara sıkışarak yaralanan Ahmet Türk (33) yaşamını yitirdi.

 

3 EKİM 2013 – Manisa’nın Soma İlçesi’nde özel sektöre ait linyit ocağında meydana gelen iş kazasında ağır yaralanan Ali Çetinkaya (29) hastaneye kaldırılırken yaşamını yitirdi.

 

20 EKİM 2013 – Manisa’nın Soma İlçesi’nde Uyar Madencilik'e ait linyit ocağında meydana gelen göçükte kalan 28 işçi kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Hastanede tedavisi süren işçilerden Yunus Güçlü (49) kurtarılamadı.

 

29 KASIM 2013 – Manisa Soma’da Soma Kömür A.Ş’ye ait Cenkyeri Işıklar bölgesinde bulunan linyit Ocağında, kolunu kömür bandına kaptıran Mustafa Asal (38) ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı.

 

Çok sık iş kazalarının yaşandığı ve kazaların adeta seri iş cinayetlerine dönüştüğü, 12 bin maden işçisinin çalıştığı Soma’da bu tür iş kazalarından kurtarılan işçilerin tedavisine dönük devlet tarafından yapılmış özel bir sağlık birimi bulunmamaktadır. Yanık Ünitesi de bulunmayanlar arasında yeralmaktadır.

 

Linyit ocaklarında enerji ihtiyacını karşılayan trafoların günün teknolojisine uygun hale getirilmemesi, periyodik bakımlarının yapılmaması bu tür kazalara davetiye çıkarmaktadır.

 

Yetkililere soralım,

 

Ölümleri seyretmeye doymadınız mı?

Gerekli önlemlerin alınması için ocaklara daha kaç kurban verilecek?

Maden ocaklarına dönük gerçek denetimler ne zaman başlayacak?

Madenciliğin yoğun olduğu bölgelerde olası iş kazaları ve bu kazalardan mağdur olanların tedavilerine yanıt verecek sağlık birimleri ne zaman oluşturulacak?

İşçilerin yürümelerine karşı tedbir alanlar, ölmemeleri için ne zaman tedbir almaya başlayacaklar?

 

TV izliyorum, Torununu bekleyen dede "15 yaşında torumum ölmüş cenazesini alacağım" diyor.

 

 

" Maden ocağında 15 yaşında çocuklar da var. Soruyorum 15 yaşında bir çocuğun eylemde ne işi var diye soranlar acaba 15 yaşında bir çocuğun madende ne işi var diye sorabilecekler mi?"

 

 

DAHA GEÇEN HAFTA GÖZ GÖRE GÖRE ÖLÜME GİDEN SOMA MADENCİLERİ İÇİN TBMM SORUŞTURMA ÖNERGESİ VERİLMİŞTİ

 

29 Nisan 2014 günü TBMM'de yukarda saydığım konularla ilgili genel görüşme isteği önergesi verilmişti ama iktidarın oylarıyla reddedilmişti.

 

 

Soma'da işçi ölümleri ortalaması AB’nin 8,5 katıdır. Türkiye’de 2002-2013 yılları arasında toplam 880 bin iş kazası yaşanmış, bu kazalarda 13.442 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 1946'dan 2013 yılına kadar iş kazaları sonucu ölen işçilerin sayısı ise 61 bin 270'e ulaşmıştır.

İş kazalarının en yüksek olduğu sektör madencilik ve taşocakçılığı sektörüdür.

 

TUİK’in ‘2013 İş Kazaları Araştırma Sonuçlarına’ göre iş kazası oranının en yüksek olduğu sektör madencilik ve taş ocakçılığı sektörüdür. Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründeki kazaların toplam kazalar içindeki payı yüzde 13,4’tür. 1955-2013 tarihleri arasında toplam 3 bin 98 kişi maden kazalarında hayatını kaybetmiş, 326 bin kişi de yaralanmış veya sakat kalmıştır. Özelleştirme, taşeronlaştırma ve rödövans vb. gibi yanlış uygulamalar ve kamusal denetimin yeterince yapılmaması iş kazalarının artmasına neden olmuştur.

 

 

Ülkemiz Madenci ölümlerinde , kazalarında şampiyonlar liginde liderliği koruyor.

Son üç yıldır adeta madencilerimiz ölümle randevulaşarak maden galerilerine giriyorlar.

Ölümlü yada yaralanmalı kazalara maruz kalmaktadırlar.

 

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte Maden İşçilerini ,İşverenlerini ilgilendiren yönetmelikte 19.Eylül.2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

GRİZU KARŞISINDA TEDBİRİ İŞVEREN ALIR

İşveren, patlama ve yangın çıkmasını ve bunların olumsuz etkilerini önlemek üzere, patlayıcı ve sağlığa zararlı ortam havasının oluşmasını önlemek, yapılan işlemlerin doğası gereği patlayıcı ortam oluşmasının önlenmesi mümkün değilse patlayıcı ortamın tutuşmasını önlemek, patlama ve yangın başlangıçlarını tespit etmek, yayılmasını önlemek ve mücadele etmek için yapılan işe uygun tedbirler alır.

 

ENKAZ ALTINDA KALMAMA ADINA İŞVEREN TEDBİR ALACAK

İşveren, bir tehlike anında çalışanların çalışma yerlerini en kısa zamanda ve güvenli bir şekilde terk edebilmeleri için uygun kaçış ve kurtarma araçlarını sağlar ve kullanıma hazır bulundurur.

 

 İŞVEREN UYARI VE ALARM SİSTEMİNİ KURACAK

Ø  İşveren, işyerinin bütününde gerekli haberleşme ve iletişim sistemini kurar.

 

Ø  İşveren, ihtiyaç halinde yardım, kaçış ve kurtarma işlemlerinin derhal uygulamaya konulabilmesi için gerekli uyarı ve diğer iletişim sistemlerini hazır bulundurur.

 

İŞVEREN SAĞLIK GÖZETİMİ YAPACAK

Yapmakta oldukları işlerde maruz kaldıkları sağlık ve güvenlik risklerine uygun olarak sağlık gözetimine tabi tutulmaları sağlanır.İşe girişlerinde ve işin devamı süresince periyodik olarak sağlık gözetimleri yapılır.

 

İŞVEREN YÖNETMELİK EKLERİNE UYGUN HAREKET ETMELİ

a) Yeraltı ve yerüstü maden işleri ile sondajla maden çıkarma işlerinin yapıldığı işyerlerinde ek-1’de,

b) Yerüstü maden işlerinin yapıldığı işyerleri ek-2’de,

c) Yeraltı maden işlerinin yapıldığı işyerleri ek-3’te,

ç) Sondajla maden çıkarılan işyerlerinde ek-4’te

belirtilen sağlık ve güvenlikle ilgili gereklere uymak zorundadır.

 

İDARİ PARA CEZASINI UNUTMAMAK GEREKİR

30

26/1-n

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yönetmeliklerde belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi (uyulmayan her hüküm için tespit edildiği tarihten itibaren aylık olarak)

1.120,00

 

 

Soma bir madenci ilçesi 15 Bin çalışanı bünyesinde barındırıyor. Çalışanların büyük çoğunluğu yani %90  özel Sektör İşletmelerinde ,%10 Kamu İşletmelerinde çalışıyor.

Exit mobile version