Torba Yasaya Sığmayanlar, Torbayı Taşıranlar
6552 sayılı Torba Yasa yayımlandır ve yürürlüğe girdi. Ancak üzerindeki tartışmalar ve ne getirdi ne getirmedi konuları uzunca bir süre daha sigortalıların ve emeklilerin gündemini meşgul edecek gibi gözüküyor. Nitekim SGK'nın da kanundan sonra ilgili genelgeleri hazırlamadan işlem yapmayacağına göre bir de kanunun fiilen yürürlüğe girme süreci de var.
60 madde ile TBMM'ye sevk edilen Torba çuval oldu olmasına ama çuvala halkın beklediklerinden ziyade Hükümetin her şeyin üzerinde ziyadesiyle kontrol hevesini kurgulayan maddeler girdi.
Geriye Dönük Mükellefiyet Sürelerinin Bağ-Kur'a Kaydı Çıkmadı
Örneğin İktidara yakın basın organları tarafından müjde çığlıkları arasında yakın geçmişte pompalayıp durduğu zorunlu Bağ-Kur sigortalısı olmayı gerektiren faaliyeti olmasına rağmen Bağ-Kur'a kayıt olunmamış süreleri tescil ve yapılandırarak sigortalılık süresine kazandırma konusu binlerce vatandaş tarafından bekleniyordu, ancak bu konu ne başta ne de TBMM'de torbaya giremedi. "1995-2001 arasında esnaflığım var oda kayıtlarım ve Maliye kaydım var Bağ kur sicil numaram yok geriye dönük borçlanma yapabilir miyim?" diye soran okurum Mustafa Aşuk; "1997de vergi kaydıyla kendi işime başladım vergimi de düzenli bir şekilde ödüyorum. Fakat Bağ-Kur'a kayıt olmadım. Hala vergi mükellefi olarak çalışmaktayım. 2008 yılında çıkan yasada Bağ-Kur'a kayıt olmadığım 2008 öncesini ödeyemiyorum. Ben bu 1997 yılından 2014 yılına kadar olan günlerimi geri alabilir miyim?" diye soran Selen Mangura da bunlardan sadece ikisi.
İki yıl ve daha fazla Bağ-Kur prim borcu bulunup da bu süreleri isterlerse ödeme istemezlerse silme hakkı getirileceği müjdesi de fos çıktı. Bu hakkı bekleyenlere de hayal kırıklığı kaldı.
Yaşı Doldurana Borçlanma Çıkmadı
En az 1800 günü olup yaş şartını da çoktan doldurmuş ancak günü eksik sigortalıların kalan 1800 günü için borçlanma hakkı getirileceği de bol kese müjdelerdendi, bu da hayali çıktı.
Sigortalılık öncesi doğumlara borçlanma hakkı getirilmesi vaadi vardı ve o da Torbada yok.
Bu yüksek beklentili konuların yeri de boş kalmamış Onların yerine çıkanlar olarak;
"Objektif Kritere Hayır Sübjektif Kritere Evet "Yasası geldi
Aday öğretmenliğe atanmak için daha önce “Bakanlıkça ve ÖSYM tarafından” yapılan sınavın “Bakanlık ve/veya ÖSYM tarafından” yapılabileceği düzenleniyor ve aday öğretmenlerin öğretmenliğe atanmasında “yazılı ve sözlü şartı” “yazılı ve/veya sözlü” olarak değiştiriliyor. Yani ÖSYM ve yazılı sınavı devreden çıkartıp sadece içeriğini kimsenin bilmediği kime ne sorulduğunun bilinemeyeceği sözlü sınavla öğretmen alımının yolu açılıyor. Bir başka deyişle yazılı sınavdan tam veya çok yüksek puan alan bir aday öğretmenin sözlüde elendiğinde bu çelişkiyi vurgulamasının önüne geçilmiş olunuyor. Ya da tam tersi yazılıdan iyi puan alamayacak bir adayın istenirse sözlüde sübjektif ölçütlerle puan verilerek atanmasının yolu açılıyor.
Sorgusuz Sualsiz Memur Yıldırma Yolu Açıldı
Yine Torbada 15.01.2005'ten sonra memuriyete başladığı için ilave "1" derece hakkı verilemeyerek adaletsizliğin sürdürülmesi tercih edilmiş. Bunun yerine kamu kurumlarında daire başkanı ve üstü yönetici kadrolarında çalışanlar ve kolluk kuvvetlerinin (Polis, jandarma gibi) kadrolarında çalışanlar için; açıktan, naklen veya vekâleten yapılan atama ve bu görevlerden alınma, bu görevlerle ilgili yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleri hakkında verilen mahkeme kararlarının gereği iki yıl içinde, kazanılmış hak aylık derecesine uygun bir kadroya atanması suretiyle uygulanacağı, söz konusu görev değişikliklerinin telafisi güç veya imkânsız zarar doğurmayacağına hükmediliyor. Mahkeme kararlarının uygulanmamasına dair durumlarda disiplin hükümleri saklı kalmak kaydıyla ceza soruşturması veya kovuşturması yapılamayacağı da vurgulanarak "Hukuka aykırı bile olsa, hiçbir somut veriye dayanmadan bu memurları tayin ederek yıldırma ve bu hukuksuzluk mahkeme kararıyla ortaya çıksa bile kararın gereğini uygulamama, mahkeme kararı uygulanmadı diye bu hukuku çiğneyenlere ceza verilmemesinin” yolu açılmış bulunuyor. Yani atamalarda idari yargı denetimi devreden çıkartılıyor.
Pırlantaya Lüks Vergisi Muafiyeti
Gene, tabii inci veya kültür incileri, elmaslar ile çeşitli kıymetli taşlar (pırlanta) borsada işlem görmek veya borsaya bildirilmek şartıyla el değiştirmesi özel tüketim vergisi kapsamından çıkarılıyor.
İşte torbayı çuval yapan da bu ve bunun gibi maddeler, yoksa 148 maddelik Torba Kanun çok ve muhtelif sayıda yaraya ilaç olamıyorsa bir nedeni de bu.