ALİ TEZEL

Torbaya gurbetçiler için iki düzenleme giriyor–Emekliden kalkacak SGDP işinde sorun çıkabilir

Torbaya gurbetçiler için iki düzenleme giriyor

 

Halen uygulamada mavi kartlı Türk vatandaşları yurtdışı borçlanmasını mahkemesiz yapamıyorlar, öte yandan aramızda sosyal güvenlik sözleşmesi olan ülkelerdeki işe başlama tarihi da mahkemesiz SGK tarafından kabul görmüyor. Ancak, SGK açılan tüm davaları da kaybediyor… İşte bu iki konu Torbaya giriyor….

 

Defalarda ve en sonuncusunu 15.08.2013 günü gündeme getirdiğimiz Mavi Kartlı Türk vatandaşı gurbetçiler mahkeme kapısına uğramadan yurtdışı borçlanması yapamıyorlar, öte yandan yine defalarca (en sonuncusunu 16 Ocak 2014 günü) dile getirdiğimiz Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi olan ülkelerdeki işe giriş tarihinin SGK'ya kabul ettirebilmek için de dava gerekiyordu.

 

***SGK BÜTÜN DAVALARI KAYBEDİYORDU

Aslında yasada açık açık yazmasına rağmen Bakanlar Kurulunun izniyle Türk vatandaşlığından çıkıp, seçme-seçilme hakkı haricinde bütün vatandaşlık haklarını taşıyan mavi ve pembe kartlı gurbetçilere SGK eziyet ediyor, yurtdışı borçlanma taleplerini reddediyordu. Vatandaş da red yazısını alıp İş Mahkemesine başvurup mahkeme kanalıyla yasal hakkını elde ediyordu. Bu durumda vatandaşın devlete inancı azaldığı gibi ödediği avukatlık ve mahkeme masrafları sebebiyle de SGK'nın kasası boşalıyordu.

Benzer şekilde aramız sosyal güvenlik sözleşmesi bulunan 21 yabancı ülke de sigortalı işe başlama tarihi Türkiye için de işe giriş tarihi olacağı tüm sözleşmelerde yazıyor ama SGK bunu da yasadışı bir şekilde reddediyordu. Vatandaş da hakkını İş Mahkemelerinde arıyordu. Sonun için SGK'nın kasası boşalıyordu.

 

***İKİ KONU TORBAYA GİRİYOR

Gerek mavi gerek pembe kartlı izin ile yabancı ülke vatandaşlığına geçen yurttaşlarımız Torba yasadan sonra artık mahkemeye gitmeden yurtdışı borçlanması yapabilecekler. Benzer şekilde, yurtdışı işe başlangıç davalarına da Torba'dan sonra gerek kalmayacak.

 

 

**********************************

Emekliden kalkacak SGDP işinde sorun çıkabilir

Dün sabah Avukat Abdulhalim EKE, Ankara'dan aradı ve bu köşeden yayınladığımız 2 işçi çalıştıran işveren-emekli artık yüzde 15 kesintiden kurtuluyor haberimiz konusunda yorumda bulundu. Yorumuna da ben hak verdim. Biliyorsunuz SGDP kesintisi kısa vadeli sigorta kolları içindir ve işveren-emekli işyerinde veya işiyle ilgili işkazası veya meslek hastalığı geçirirse 5510 sayılı Kanun gereğince kendisine, sürekli işgöremezlik geliri bağlanıyor. Şimdi, 2 işçi çalıştırandan yüzde 15'lik SGDP kesintisi olmazsa, işveren-emekli işkazası veya meslek hastalığı geçirirse SGK adına prim yok diyerek gelir bağlamaz ama emekli mahkemeye giderse mahkeme verir diyor. Haklı gerçekten. Çözümü de kendisi ifade etti, işveren-emekli 2 işçi çalıştırırsa aylığından yüzde 15 kesinti son bulsun ama halen kanuna göre yüzde 2 olan kısa vadeli prim ödeme konusunda yasaya hüküm eklenmeli diyor.

Exit mobile version