ALİ TEZEL

Travestiler Diyecektim ama…

Travestiler Diyecektim ama…
Geçen hafta tümünü ailem olarak gördüğüm Akşam Gazetesi çalışanlarına geçtiğim e-mailden sonra “Travestiler’in Durumu”nu yazacaktım hatta Serdar Turgut istedi diye bir de resim yerleştirecektim. Olmadı araya Engin efendi daldı, 28.04.2005 günkü köşesinde yazar değil sadece okuyucuların mektuplarına cevap verdiğimi aslında bir kere dahi olsa okumadığı birisi olduğumu yazmış ama okumadan kendisine bindirdiğimi nasıl düşünmüş orasını es geçmiş. Okuduğunu tam anlayamıyor olmalı ki gazetemin internet sitesindeki yerimin veya sıramın değiştirildiğini ve beni Engin Ardıç’ın arkasına yerleştirdiler diye değil, internet sayfasına yazılarımın yerleştirilmemesine bozulduğumu da anlayamamış ama kendisi “Yazar” olduğundan okuyamamış olmalı. Belirteyim, benim Engin efendinin arkasında olmaktan şikayetim yok.
Evet okuyucuların ve okuyucu olmayanların sorularına cevap veriyorum, merak ve beklentilerini gidermeye, sorunlarına çözüm yolları gösteriyorum hem de bu işi en iyi bilenlerden birisi olarak bunu yapıyorum. 70 milyon ülke vatandaşının, 70 yıllık ömürlerinin 50 yılından fazlasını geçirdiği çalışma hayatları süresi boyunca karşılaştıkları dertlerine çözüm olmaya çabalıyorum. Yazar mıyım değil miyim bilmiyorum ama kendi konumla ilgili 6 kitap da imzam var uzun süredir bu gazetede yer işgal ediyorum hepsi o kadar ve yazarlık konusunda iddia sahibi değilim ama “Marduk Geliyor” türünden salatalarla da uğraşmam. Çünkü, konu derdim yok elimde binlerce faks, mektup, e-mail var, her gün sosyal güvenlik sistemimiz ile değişiklikler de cabası.
Uzun süredir yer işgal ediyorum diyorum Ali Tezel imzası yayınladığım yazı dizilerimin getirdiği tirajlar genel yayın yönetmenlerinin bile ağzını açık bırakmıştır ve bırakmaya devam ediyor…
Büyük Yazar Engin efendi Akşam’a geldiğinde tiraj kaçtı şimdi kaç baktınız mı? Yazar efendi, “Ben emekliyim hemşerim, gider kahvede prafa oynarım, umurumda mı?” diyor ama unutmuş hatırlatayım 500 YTL emekli maaşıyla iki günlük içki parasını ödeyememeyi bırak ev kirasını bile ödeyemez…
Travesti diyecektim önüme Engin efendi daldı demiştim, bir başka “Yazar” E-5 kenarında müşteri bekleyen travestileri toplum dışına itmemek gerektiğinden bahsetmiş sonunu getirip de nasıl olacağını söylememiş. Kendisinden bunun cevaplarını da bekliyor, “eğitim şart” ile geçiştirmemesini istirham ediyorum. Yazar değilmişim ama birazcık mürekkep yalamışlığım ve araştırmışlığım var. Travestilerin büyük çoğunluğu meslek sahibi değil zaten belirli bir meslek ve zorunlu olarak tercih ettikleri hayata yetecek kadar kazancı olanlar E-5 kenarına gelmezler ve toplum içinde de yaşıyorlar, kimsenin de umurunda da olmuyor. Meslek sahibi ve yeteri kadar (hatta hiç) geliri olmayanlarına meslek mi öğretilecek mesela overlokçuluk kursu açılsa gelirler mi? Diyelim ki geldiler ayda 300-400 milyon lira ücretle overlokçuluk yaparlar mı? Yapsalar aldıkları para yeter mi? Nerden çıktı bu overlokçuluk biz topluma kazandıralım derken Akşam Gazetesine 5-10 milyar aylıkla yazarlık teklifini düşündük diyecekseniz orası başka…
Bu arada unutmadan Engin efendinin dediği gibi ben yazar falan değilim, okurun sorusuna cevap, sorununa çözümüm hepsi o kadar ama bu haftalık “Doğalgazdan Tayyare Uçurmamı” Akşam okuyucuları mazur görecektir umarım.



Okul Müdürlerine ve Velilere
Aşağıdaki “Telesekreter Mesajı” California’daki Pacific Palisades adlı okulun telefonunda ve burada okuyan çocukların velileri, bütün okulu ve öğretmenleri dava ediyor, çünkü bütün dönem boyunca 15 ile 30 gün arasında devamsızlık yaptıkları halde çocuklarının derslerden kalmalarını kabul etmiyorlar.. Velilerin neredeyse tehdide varan itirazlarıyla baş edemeyen okul yönetimi, en sonunda telesekreter mesajını aşağıdaki şekilde değiştiriyor….
“Merhaba, Pacific Palisades’e hoşgeldiniz. Bu bir otomatik mesajdır. Lütfen seçenekleri tek tek dinleyerek istediğiniz departmanla ilgili tuşa basınız.
-Çocuğunuzun neden devamsızlık yaptığı konusunda yalan söylemek için 1’e
-Çocuğunuzun neden ödevlerini yapmadığı konusunda yalan söylemek için 2’ye
-Bizim hangi konularda işe yaramadığımızı belirtmek için 3’e
-Evinize gönderilen ve alıcı imzanız üzerinde olduğu halde almadığınızı iddia
ettiğiniz uyarı mektupları için 4’e
-Müdür ve diğer yetkililere küfür etmek için 5’e
-Çocuğunuzu her sabah en az 10 dakika bekleyen okul otobüsü hakkındaki şikayetleriniz için 6’ya
-Süper kabiliyetli mükemmel çocuğunuzun beceriksiz öğretmeninden yakınmak için 7’ye
-Bıraksanız bütün okulu yiyecek çocuğunuzun yetersiz bulduğu okul menüsünden
şikayet etmek için 8’e
basınız
-Çocuğunuzun gerçek bir dünyada yasadığının farkındaysanız ve sorumluluk almayı
öğrenmesini istiyorsanız, bunun için de ona verilen ödevleri zamanında ve tam olarak yapmasının çok önemli olduğuna inanıyorsanız, ayrıca eğitimin ilk önce ailede başladığının bilincindeyseniz, artık telefonu kapatabilirsiniz.
iyi günler dileğiyle.”
Teşekkürler Ahmet Serttürk

Çalışanlar…
1 Mayıs bayramınızı tebrik ederim, çalışanlar dediğime bakmayın çalışmak isteyip de çalışamayanların da bayramı bu…

Torba Kanun Çalışanlara Ne Getirdi?
Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen ve TBMM tarafından yeniden düzenlenen ve kamuoyunda “Torba Kanun” olarak adlandırılan 5335 Sayılı Kanun Cumhurbaşkanı tarafından onanarak 27.04.2005 gün ve 25798 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.
Kanun ile gerek sosyal güvenlik ve gerekse çalışmaya esas kanunlarda önemli değişiklikler yapılmıştır. Sizlere bu konularda bilgi aktarmaya çalışacağım.

1-Sakat (Engelli) Memurlara Kolay Emeklilik
Sosyal güvenlik sistemimiz içinde yer alan SSK ve T.C. Emekli Sandığı yasal tabiriyle sakatlar (engelliler) için özel emeklilik şartları ortaya koyarak emekliliği kolaylaştırmıştır. Buna karşın Bağ-Kur ise bu yönde bir değişikliğe gitmemiş engelli, sağlam ayrımı yapmamıştır.

Ancak, T.C. Emekli Sandığı engelli memurları arasında kanuni tabiriyle,
-Sakat kadrosunda çalışanlar ile
-Sakat kadrosunda çalışmayanlar,
olarak ayrım yapmaktaydı.
Mesela, her ikisi de aynı derece engelli olan iki memurdan biri sakat kadrosunda çalıştığı için 15 yıllık çalışma süresi ile emekli olabilirken, sakat kadrosunda çalışmayan memur diğer çalışanlar gibi kadın ise 20 ve erkek ise 25 yıl çalışarak emekli olmaktaydı.
Torba Kanunu’nun 3 üncü maddesi ile 5434 Sayılı Kanun’un 39 uncu maddesinin (j) bendi değiştirilmiş ve aşağıdaki hale getirilmiştir.
“j) Göreve girişlerinde, Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak alınmış ve raporda sakatlık oranı en az % 40 olanlardan fiili hizmeti 15 yıl olanların istekleri üzerine,”
Bu değişiklikten sonra 15 yılla emeklilik için sakat kadrosunda olan ve olmayan diye bir ayrım olmayacaktır.

Devamı yarın…


Exit mobile version