TÜRKİYE’nin GÜZEL ABİSİ ARAMIZDAN AYRILDI
Prof.Dr.Şükrü Kızılot hocamız 13.10.2014 tarihinde beyin kanaması geçirmiş,yoğun bakıma alınmış,22/08/2017 tarihinde ebediyete intikal etmiştir.Kendisi halkın güzel abisi olarak tanınmıştır.
3 yılı aşan süredir okurlarından uzak kalsa bile Hoca’nın yazıları halen güncelliğini korumuştur.
Sadece uzmanlık alanı olan vergi dünyası değil,iş ve sosyal güvenlik hukukunu da basit,herkesin anlattığı dilde anlatmıştır.Özellikle vergi konusunda hatalı uygulamalara vurgulamalar yaparak,yasal düzenlemelere yol açmıştır.
Akademisyen kimliğiyle yüzlerce Maliye Kökenli Müfettişleri yetiştirmiş,SGK(SSK,Bağ-Kur,Emekli Sandığına) müfettişleri,denetmenler,meslek mensupları kazandırmıştır.
Sabah gazetesinde başlayan yazma serüveni,Hürriyet Gazetesinde sürdürmüş,akademik anlamda Yaklaşım Dergisinde yüzlerce makaleyle,İşverenlere vergi,iş hukuku,sosyal güvenlik ,iş sağlığı ve güvenliği konularında yol gösterici rehber eserlere yer vermiştir.
Prof. Dr. Şükrü Kızılot Hocamız,
Bulunduğu konumuna beyniyle, dişiyle, tırnağıyla hak eden bir akademisyen idi. Akademisyen değil, kabına sığmayan, ben sadece öğrenim kurumlarında okulda değil her yerde aydınlatmalıyım diyen, cevval bir şahsiyet aynı zamanda.
Vergi sahasındaki boşluğu görmüş, bunu ben doldururum diye öne fırlamış ama boş değil, dolu dolu fırlamış. Tek eksik görüntü imiş, genç görüntüsü bu kadar toy görünümlü çocuk mu bu kadar bilgili olacak imajıymış negatif olan.
Ona da çözüm bulmuş üstat, ilk vergi kitabını 21 yaşında yazıp kitapçılara basma amacıyla götürdüğünde kimsenin ilgilenmemesi üzerine, ‘‘Şükrü Kızılot benim babam, kitabını ben dağıtıyorum'' deyivermiş. İlk kitabının raflara girme şansı ancak böyle gerçekleşmiş. Kızılot, kitapçılarla ilişkisini beş yıl boyunca ‘‘Şükrü Kızılot babamdır'' diye sürdürmüş.
Prof Dr.Şükrü Kızılot hoca, ilk kitabı hakkındaki anısını 19 Ocak 2014 Tarihinde Hürriyet Gazetesindeki sütununda okurları ile şöyle paylaşıyordu;
“Kitabı basan matbaa patronu bile şaşırıyor.Karşısında 21 yaşında bir genç 5000 adet kitap bastıracak , cebinde parası yok.Matbaa patronu ona güveniyor, 5000 adet kitabı basıyor ve o kitap ile birlikte borç ödendiği gibi yüzlerce muhasebecinin, maliyecinin başucu kitabı oluyor.’’
Prof Dr. Şükrü Kızılot hocamızı okuru ile buluşturan ortak nokta akademik kimliğinin yanında en alt eğitim düzeyindeki insanın bile anlayabileceği bir dille yazması olmuştur.
Vergi gibi ciddi ve soğuk konuları, herkesin anlayabileceği bir dille anlatmakla yetinmeyerek, akıllarda kalıcı kalması adına mizahla süsleyerek ilgi çekmiştir.
İlk kitabını Üniversite üçüncü sınıfta iken yazmıştır.
Gelir Vergisi Kanunu'nda vergiyle ilgili on satırlık çok önemli bir madde var, ‘‘Vergi Uygulamasında Ortalama Kár Hadleri'' adıyla on satırlık kanun maddesinin açıklaması tam bir kitap tutuyor, mali müşavir ve muhasebecilerin ilgisini çekiyor.
ONU DİĞER AKADEMİSYENLERDEN AYIRAN NOKTA FIKRA İLE KONULARI İŞLEMESİ
Bununla ilgili bakın ne diyor!
“Mizahi konulara çok meraklıyım. Lise ve üniversite çağlarında, gazete ve dergilere karikatürler çizerdim. Fıkra anlatmaya olan merakımı yazılarımda da sık sık kullanıyorum. Vergi gibi çok soğuk ve insanları iten bir konu hakkında yazmak zor bir olay. Anlaşılabilir yazmak daha da zor. Bunda üniversitedeki hocalığımın büyük katkısı oluyor. Konuyu hiç bilmeyen bir öğrenciye anlatır gibi yazmak zorundayım. Her ne kadar vergi hukuku uzmanlık alanım olsa da, sosyal güvenlik mevzuatı, teşvikler, şirketler mevzuatı, emeklilik gibi halkı ilgilendiren diğer konuları da ele alıyorum. Yazılarımda kişileri eleştirmek yerine olayı anlatıyorum, aksaklık varsa dikkati çekiyor ve çözüm yolunu gösteriyorum.”
YILLARCA ÜRETMİŞ
HÜRRİYET gazetesi yazarı ve ODTÜ Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Şükrü Kızılot’un, ‘İnşaat Muhasebesi Vergilendirilmesi ve Mevzuatı’ ve ‘Vergi İhtilafları ve Çözüm Yolları’ kitapları ile Türkiye’de İnşaat Muhasebesini kuran kişi olarak bilinen Kızılot’un 1624 sayfalık “İnşaat Muhasebesi Vergilendirilmesi ve Mevzuatı” kitabında bina inşaatı, kat karşılığı inşaat, taahhüt işleri, yurt dışı inşaatlar; vergilendirmesi, muhasebesi ve hukuki yönleriyle açıklamış, 18’inci baskısını yapmıştır.
58 CİLDE ULAŞAN ZENGİN BİLGİ KAYNAĞI KİTAPLARI
Prof.Kızılot ile eşi Av.Zuhal Kızılot’un yazdığı ‘Vergi İhtilafları ve Çözüm Yolları’ kitabında vergilerle ilgili ihtilafların, idari aşamada yani dava açmadan nasıl çözümleneceği çarpıcı örneklerle açıklıyor. Kitabın ikinci kısmında da yargı aşaması yani vergi mahkemelerinde dava açma, bölge idare mahkemelerine itiraz ve Danıştay’a temyiz başvuruları anlatılıyor. Vergi hukuku alanında 23. baskı ile rekor bu kitaba ait. İlk kitabını üniversite öğrencisiyken yazan Kızılot’un, vergi ve muhasebe ile ilgili yazdığı kitapların sayısı 58 cildi buldu.
Kızılot’un ayrıca 10 tane mizah kitabı var.
ARMAĞAN KİTAP
GAZİ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, ‘Prof. Dr. Şükrü Kızılot’a Armağan’ kitabı yayınladı. Kitapta bilim adamlarının bilimsel makaleleri ve Kızılot’un değişik yönlerini anlatan yazılar yer alıyor.
AYLIK YAKLAŞIM DERGİSİ
1993 Yılında yayın hayatına giren yaklaşım dergisi ile vergi ,iş hukuku,sosyal güvenlik alanında bugüne kadar yüzlerce makale ile uygulayıcılara yol haritası çizmiş,konusunda uzman yazarlara kitaplar basarak okurları ile buluşturmuştur.
Yaklaşım Dergisinin Yazı Kurulu Başkanı olarak e-yaklaşım ile konusuna ilgi duyan yazarlara yazma imkânı da tanımıştır.
Yaklaşım Dergisinin ekleri ile pratik bilgileri paylaşmıştır.
Yakınlarının,Dostlarının,Okurlarının ve Yaklaşım Ailesinin Başı Sağ Olsun.
Prof.Dr. Şükrü Kızılot hocamıza tüm kalbi dualarımızla Allah’tan (cc) rahmet ve mağfiret diliyorum.
VEDAT İLKİ
vedat.uzman@gmail.com