ALİ TEZEL

Türkiye- İtalya; Harcamalar aynı ücret 3 katı

Türkiye- İtalya

Harcamalar aynı ücret 3 katı

 

İtalya’da (Roma’da) ve Vatikan’da olmak istedim hem de biraz oradaki çalışanlar ve emeklilerin durumunu incelemek amacındaydım. Zira, AB ülkeleri arasında bize en yakın ülkelerden birisi de İtalya… Nüfusu bize yakın 60 milyon civarında, kişi başına düşen milli geliri ise bizim 3 katımız 30 bin dolar kadar…

 

Avrupa’nın fakirlerinden sayılan ülkede çalışanların durumu nedir diye baktığınızda, gördüğüm ve dolaştığım marketler ile alışveriş merkezlerinde, hemen hemen tüm tüketim ürünlerinin fiyatları Türkiye ile aynı, tavuk fiyatı, et-süt-yumurta, bakliyat fiyatları konusunda tek kuruş bile fark yok. Sadece kiralar ile satın alacaksanız ev fiyatları bizden yüksek. Sebebi de evler çok katlı değil genelde, villa tipi daireler var. Kiralar 400 Euro civarında, et 20 ile 30 TL civarında, ekmek 1 TL. Ancak, çalışanları bizim çalışanlarımızdan en az üç kat fazla ücret alıyorlar, markette çalışan bir bayan 1400 Euro, kasabın çırağı 1500, garson 1800 Euro ücret alıyor. Yani, garsonun aylık ücreti TL bazında 5000 liradan fazla.

 

***TÜRK İŞVERENLER DE HAYATLARINDAN MEMNUN

Roma yakınlarında Tivoli’de "İstanbul Köfte-Pizza" isimli bir Türk lokantası var, lokanta dedimse cafe gibi bir şey. Pizza, köfte gibi ayaküstü yenen yiyecekler yapıp satıyorlar. Çalışanları ve sahibi aslında Mardin-Hakkari gibi illerimizden olan Türk vatandaşlarımız ve on yıl kadar önce İtalya’ya gelmişler. İşyeri sahibi aylık kazancım 20 bin euro gibi şükür diyor, çalışanları da en düşük 1400 en yüksek 2300 euro maaşla ve sigortalı çalışıyor… Yaşları en küçüğü (bu ay İstanbul’da evlenecekmiş) 24 en büyüğü de 38 yaşında.

 

***İŞSİZLİK DE VAR AMA ONLAR DA HAYATLARINDAN MEMNUNLAR

İtalya’da işsizlik rakamları 2008 yılından beri artarak yüzde 12,5 seviyelerine kadar gelmiş ama ülkemizdeki yüzde 10 seviyelerindeki işsizlik rakamıyla karşılaştırmamız imkansız. Zira, TÜİK’in yaptığı işsizlik anketlerine göre İtalya’da işsizlik rakamları ölçülse rakam yüzde 6-7 gibi çıkar. O sebeple gerçekte bizden daha az işsizleri var ama işsizleri bile memnun. Zira işsizler 6 ay boyunca geçmiş ücretlerine göre (Mesela çalışırken ücreti 1400 Euro ise) 800 Euro’ya yakın işsizlik ödeneği almaktadır. Öte yandan, OECD’nin 2012 yılında hazırladığı "İşsizlik Ödeneği Uygunluk" raporuna göre işsizlik ödeneğine erişimde en katı ülkeler İtalya, Portekiz ve Türkiye. Bu üç ülkede de işsizlik sigortasında yararlanabilmek için diğer ülkelere oranla daha fazla istihdam edilme şartı mevcut ve ayrıca gönüllü işten ayrılma durumunda işsizlik sigortasından ödenek almak mümkün değil.

Ayrıca, bizdeki İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken paranın sadece yüzde 2’si işsizlere verilmişken, İtalya’da bu Fonun tamamı harcanmış durumda ve Sendikalar yaptıkları eylem ile Hükümete genel bütçeden içinde para kalmayan İşsizlik Fonuna para aktarması için eylemdeler.

 

Exit mobile version