ALİ TEZEL

Üç Kere İstifa Eden Memur KPSS ile Yeniden Atanabilir mi?

~~Üç Kere İstifa Eden Memur KPSS ile Yeniden Atanabilir mi?

Aralık 1963 doğumluyum. Sigortalılığa Ekim 1986’da başladım ve 1440 gün çalıştıktan sonra Emekli Sandığı iştirakçisi oldum. Üç kere istifa ederek ayrıldığım memurlukta 1990-2011 yılları arasında 16 yıl 6 ay hizmetim var. Beş yıllık boşluğun 2 yıl 2 ayı 1991-1992 yıllarında 3 yılı ise 2004-2007 yılları arasında geçti. Ayrıca 16 ay da yedeksubay askerlik sürem var. En son Ekim 2013- Temmuz 2014 ayları arasında 240 gün SSK’lı olarak çalıştım. Ne zaman emekli olabilirim? KPSS'ye girip yeniden memur olarak veya isteğe bağlı prim ödeyerek Emekli Sandığı’ndan emekli olabilme şansım var mı? Yoksa genelde söylenen son 7 yıl kuralına göre 1020 gün daha SSK'lı olarak çalışıp emekli olabileceğim midir doğrusu? Cenk Tilbe

Sayın Okurum,
Emekli Sandığı’ndan emeklilik bakımından 50 yaşına tabisiniz. Dolayısıyla yaş sorununuz yok. 16 yıl 6 ay Emekli Sandığı hizmeti ile fiili hizmet zammı dahil 1 yıl 3 aylık yedeksubaylık hizmeti ile toplamda 17 yıl 9 ay Emekli Sandığı hizmetiniz oluyor. Dört yıllık SSK süreniz ve borçlanabileceğiniz dört aylık yedeksubay okul süresi ile birlikte hizmetiniz toplamda 22 yıl 1 ay oluyor. Memuriyetten ayrıldıktan sonra altı aydan fazla boşluğunuz olduğundan isteğe bağlı Emekli Sandığı iştirakçisi olma şansını da yitirmişsiniz.

Bu durumda alternatiflerinizden ilki KPSS’ye girip yeniden memur olarak atanarak 3-4 yıl çalışıp Emekli Sandığı’ndan emekli olmaktır. Üç kere istifa etmiş olmanız ilk defa memuriyete girişinizden kaynaklanan hakkı sona erdirmişsiniz. Şimdi KPSS’ye girerek memuriyete atanma hakkını elde ederseniz yeni bir memuriyet hakkınızı başlatmış olursunuz, istifalarla tabiri caizse öldürmüş olduğunuz memuriyetiniz KPSS ile yeniden hak kazanacağınız memuriyet değil, eski memuriyet hakkınız idi. yeniden canlandırmış olacaksınız.  

İkinci alternatifiniz 1020 gün SSK’lı olarak çalışıp SSK’dan emekli olmaktır.

Üçüncü alternatifiniz ise böylece bekleyip 2024 yılında Emekli Sandığı’ndan yaştan emekli olmaktır.

***

Bir Soru Bir Cevap
1937 doğumlu babam 1994’te vefat etti. 05.05.2015’de mahkeme kararıyla 68 gün prim işlendi askerlik borçlanması 24 ay çıkıyor 900 günü tamamlamak için ne yapabilirim? Yurtdışı hizmeti falan bulunmuyor. Annemi sigortalı gösterip hizmet birleştirmesi yapılabilir mi? Cansu Demir

Sayın Demir,
Ülkemizde sayısız defa karşılaşılan önemli bir sorun bu. Hayatta iken sigortalılığa ve sosyal güvenceye önem verilmediği hallerde yaşanan ani ölümler sonucu hayatta kalan aile bireylerinin yaşadığı olumsuz bir tabloyu siz de yaşamışsınız. Haklı olarak çare arıyorsunuz. Babanızın ölüm tarihi itibariyle beş yıl sigortalılık süresi ve 900 prim gün sayısı ölüm aylığı bağlanması için yeterli bulunuyor ve bu süreleri borçlanma ile tamamlama hakkınız var. Siz de babanız için açtığınız hizmet tespit davası ile 68 gün kazanmışsınız. 720 günlük askerlik eklenince gün sayısı 788 gün yapıyor. Yurtdışı süresi olmadığını belirtiyorsunuz. Bunun dışında 1 Nisan 1994’te başlayan tarımsal ürünlerin satışından yapılan tevkifat uygulamasına göre o yıl üretip satışını yaptığı (tütün, susam, pamuk, üzüm, karpuz, kavun, şekerpancarı gibi) ürünler varsa 1994 yılı için gün kazanabilirsiniz. Bunun dışında elinizde işe giriş bildirgesi gibi belgeler varsa başka bir çalışmasına istinaden gene hizmet tespit davası açabilirsiniz. Annenizin çalışmalarıyla babanızın çalışmalarını birleştirip aylık bağlatmak ise mümkün olan bir husus değil.

Exit mobile version