ALİ TEZEL

Vakıfbank Emeklilik Sandığı yasalardan habersiz herhalde–SGK’NIN DEVREDİLEN HUZUREVLERİ ÇALIŞANLARI MAĞDUR

Vakıfbank Emeklilik Sandığı yasalardan habersiz herhalde

 

Bankaların bazılarının SSK yerine geçen kendi emekli sandıkları vardır. Bunlar çalışanlara en az SGK’nın verdiği hakları vermek zorundadır. Okurumuz da geçmiş hizmetlerini sildirmiş şimdi canlandırmak istediğinde aldığı paranın yüzde 5 yıllık faizi ile geri ödenmesi gerekirken, Vakıfbank Emeklilik Sandığı kafasına göre borç hesaplamış….

 

 

Ali bey, 20.04.1965-11.06.1972 tarihleri arasında Vakıfbank (İST_KARAKÖY) görev yaptım, daha sonra da istifa ettim. İstifa edince bana Vakıfbank Emeklilik Sandığı’nda biriken primlerimi iade ettiler. Şimdi bu 7 yılı ihya etmek için talepte bulundum bana 23.120 lira borç çıkardılar. Bu doğru mu?

 

Sayın okurum, Vakıflar Bankası’nın çalışanlarının primleri SSK’ya gitmez, kendi emeklilik sandıklarına gider. Kendi sandıkları da gerek 506 sayılı Yasa ve gerekse 5510 sayılı Yasa’nın geçici 20. maddesi kapsamında bulunan sandıkları sigortalılarına ve emeklilerine en az SGK sigortalı ve emeklilerine uygulanan mevzuatı uygulamak zorundadırlar ve farklılık yapılacaksa bu FARKLILIK sigortalı ve emekli lehine olabilir ama aleyhine olamaz.

 

***ÖDEYECEĞİNİZ PARA 100 LİRAYI BULMAZ

1972 yılında aldığınız para ne kadar yazmamışsınız ama paradan 6 sıfır atıldığı gerçeği ve yıllık yüzde 5 faizi ile size çıkarılması gereken İHYA yani canlandırma parası 100 lirayı bulmaması gerekir. Şimdi Vakıfbank Emeklilik Sandığı’na tekrar dilekçe verin ve aldığınız parayı yıllık yüzde 5 hesabıyla ödemeniz ve hesaplanması gerektiğini hatırlatın da yasalardan haberdar olsunlar.

 

***506 ve 5510’a GÖRE İHYA

506 sayılı Yasa’nın ek 14. maddesine göre;

“…Tasfiye edilmiş veya edilecek hizmetlerin, varsa kanunla kurulmuş diğer sosyal güvenlik kuruluşlarında geçmiş hizmetler ile toplanarak ölüm sigortasından aylık bağlanmasına yeterli olması halinde ölenlerin hak sahipleri, Yazılı olarak müracaat ederek, hizmetin tasfiyesinde ilgililere iade edilen prim ve aidat veya toptan ödeme tutarının tamamını alındıkları tarihten yatırılacağı tarihe kadar hesaplanacak kanuni faizi ile birlikte bir defada Kuruma ödedikleri takdirde, bu hizmetler ihya edilerek bu Kanunun uygulanmasında nazara alınır…

            İhya edilen bu hizmetler, 2829 sayılı Kanuna göre yapılacak birleştirmede de nazara alınır.”

5510 sayılı Yasa’nın geçici 5. maddesi de;

“Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için bu Kanuna göre yapılacak toptan ödemelerin, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önceki hizmet sürelerine ait bölümü, bu Kanunla bazı maddeleri yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerine göre bu Kanunun yürürlük tarihi itibarıyla hesaplanarak, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih ile toptan ödemenin yapılmasına ilişkin yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için her yılın güncelleme katsayısı ile çarpılarak bulunan tutar, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki süreler için bu Kanuna göre hesaplanan toptan ödeme tutarına ilave edilerek ödenir…”

SGK’NIN DEVREDİLEN HUZUREVLERİ ÇALIŞANLARI MAĞDUR

SGK’ya bağlı olarak faaliyet göstermekte iken 2 kasım 2011 tarihinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na devredilen, Huzurevi çalışanları, SGK’da iken aldıkları yüzde 30 oranlı İstanbul ek ödemesini alamıyorlar. SGK’da kalsalar idi yüzde 30 daha fazla aylıkları olacağı gibi geçmişe yönelik birikmiş yüzde 30’larını da alamadılar. Sorunun mutlaka Aile Bakanlığı’nca çözülmesi şart.

Exit mobile version