ALİ TEZEL

YENİ ANAYASAL SİSTEM EYT ÜZERİNDEN TEST Mİ EDİLİYOR ?

TBMM’de bu gün EYT ile ilgili ne oldu.

İyi parti tarafından Meclis Araştırması istenildi. Bu oylandı ret edildi. Şu yapılmadı EYT’ye takılan emekli olsun diye bir kanun teklifi gelmedi.

Meclis Araştırması yapılsa idi ne olacaktı. Araştırma sonucunda yasal düzenleme, etkileri varsa yönetim (Hükümet) kusurları incelenip bir sonuca varılacaktı.

Peki kabul kararı verilse idi bu arada gelebilecek kanun teklifleri görüşülebilecekmiydi ? Muhtemelen araştırma  bitsin, sonra yasal düzenleme görüşsün denilecekti. Yani olası bir kanunlaştırma işleminin önündeki belki de ilk engel dolaylı bir şekilde bu şekilde aşılmış oldu.

Yani süreç daha uzun bir evrelemeden daha kısa bir sürece dönüşmüş oldu.

Gerçekten yeni Anayasal sistem bir ölçüde EYT üzerinden test ediliyor. İyi parti araştırma isteminde bir sonuca ulaşamasa da; MHP üzerinden parti denetiminin kendiliğinden harekete geçmesi ile grup başkanı bakımından bir değişime neden oldu.

EYT bitti mi, hayır aksine yolu açıldı bence, bu defa CHP veya EYT taraftarı milletvekillerince kanun teklifi şeklinde getirilebilecek. Ama Meclis Araştırması yöntemi ile olmaz ret cevabı yerine bir yoklama çekilmiş oldu. Bu aşamada TBMM’den kanun çıkmaya yeter sayının olmadığı görüldü, yine yeniden kanun teklifi gelemez mi, tabii ki, yani taraftarları umudunu yitirmesin (kişisel fikrimiz EYT’den işsiz kalanlara emekli yerine sınırlı miktar uzun süre işsizlik sigortası desteği şeklindedir).

Varsayalım TBMM’den bir EYT kanunu çıktı, Başkanlık makamınca TBMM’ye görüşülmek üzere geri gönderilebilecektir.

Yasal düzenlemelerin hep bir mayın tarlası kısmı vardır. Örneğin genel af gibi işlem görmesi arzulanan ceza infaz koşullarının değiştirilerek tutuklu ve hükümlülerin ceza evlerinden tahliyesinden bir çok arzu edilmeyen suç faili de bırakılmış olacak, sırf bu mayınlar güçlü bir iktidar olsanız bile teklifin sahiplenilememesine neden oluyor.

EYT’nin ise mayınlı alanı ise KHK ile ihraç edilen personel. Bunların sayısı yüz binden fazla, bir kısmı yaklaşık % 15’i emekli oldu, EYT çıksa bu gruptan en az % 20’lik bir kesimde hemen emekli olabilecek durumda, maalesef sistemimizde sosyal güvenlik hakkını (emeklilik) hakkı sadece vatandaşlıktan çıkarılma halinde sınırlanabiliyor. Bunun dışında mevcut bir sınırlama yok. Hangi suç olursa olsun, faili emekli olabiliyor. İşte EYT’den yararlanacak belki de 30.000 kişi civarında kamu görevinden çıkarılan memur,işçi, sözleşmeli personel var.

Kanaatimizce kırmızı çizgi olmalı ve bir sınırlama ile bu grup dışlanabilmelidir. Olası bir EYT halinde “Kamu hizmetlerinde çalışmış olan sigortalı/iştirakçilerin kanunun çıktığı tarihte  kamu görevinde olmaları halinde bu hükümden yararlanabilir.” istisnası ile  mayınlardan birini etkisiz hale getirmiş olacaktır.

Exit mobile version