Yeni Torba Kanundaki Önemli Değişiklikler
5 Ağustos 2016
Şeffaflık kamu yönetiminde çağdaş bir ilke ve özellik. Ne kadar şeffafsanız güvenilirliğiniz o kadar artar. Norm ve standart birliğini yaptıklarınızın ne kadar övünülesi şeyler olduğunu ancak şeffaflıkla gösterebilirsiniz.
İnternet siteleri de artık günümüzün kaçınılmazı, artık ticari şirketler için bile zorunlu hale getirilmiş durumda. Kamu kurumları olunca zaten örnek olma babında büyük önem arz ediyor.
Halkın hizmete ulaşmında meydana getirdiği rahatlık ve konfor bakımından da internet siteleri kaçınılmaz bir hizmet kanalına dönüşmüş durumda.
Her şeyde olduğu gibi internet sitelerinde de bu alandaki yazılım gelişmelerini de içeriğine alarak hizmeti zenginleştirme hayatın olağan akışında beklenen bir yenilenme, tazelenme anlamına geliyor, öyle de olmalı.
SGK da geçtiğimiz günlerde internet sitesini (www.sgk.gov.tr) yeniledi, görsel açıdan değişiklikler yaptı. İçeriğindeki e-sgk evrak takip sistemi başta olmak üzere bir çok uygulamaya direkt giriş sağlıyor ve şeffaflığa hizmet ediyor. Sosyal Güvenlik Müşavirlerini temsilen Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olarak SGK'ya teşekkür ediyoruz.
Torba Haberleri
AKP iktidarı döneminde geleneksel hale gelen birbiriyle alakasız konulardaki düzenlemeleri tabiri caizse bir torbaya atarak Torba Kanun biçiminde düzenleme çıkarma alışkanlığı devam ediyor. Bu son torbada sosyal güvenlik ile ilgili olumlu düzenlemeler bulunuyor. 2017 yılı başından itibaren BES'in zorunlu hale gelmesi ve kıdem fonu kurulması gibi ekonomik zorunluluklardan dolayı tasarrufun artırılması amacına matuf beklenen düzenlemelerden önce gelen bu düzenleme kesinlikle olması gereken ve beklenen düzenleme idi.
İş Güvenliği Uzmanlığı Zorunluluğunda Uzatma
TBMM'ye 02.08.2016 sevk edilen Torba Kanunla 50'den az sayıda işçisi bulunan ve az tehlikeli vasıftaki işyerlerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı hizmeti alma zorunluluğu 01.07.2017 tarihine erteleniyor.
Üniversite Öğrencilerinin GSS Çilesi Bitiyor
Okul dışı zamanlarında kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışan, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışıp çalıştığı saat karşılığı ücret alanlar ayın 30 günden eksik sürelerinde bakmakla yükümlü olan ebeveynlerinden dolayı Genel Sağlık Sigortasından faydalanabilecek. Uygulama en çok anne veya babasının bakmakla yükümlü olduğu çocuğu olarak öğrenimde iken boş vakitlerinde harçlık amacıyla kısmi süreli çalışan üniversite öğrencilerine yarayacak. Bu öğrenciler çalışarak aldıkları ücretin de üzerinde borçlu çıkarak Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan oluyorlardı. Dolayısıyla en çok onların yaşadığı GSS çilesi bitecek.
Bağ-Kur Primlerinde İndirim
Yine aynı Torba Kanunla Zorunlu Bağ-Kur sigortalılarının malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden beş puanlık kısım Hazineden karşılanacak. Sigortalıların bu indirimden yararlanabilmeleri için Hazinece karşılanmayan tutarı zamanında ödemesi, SGK'ya kendi sigortalılıklarından dolayı prim, İdari Para Cezası, gecikme zammı ve gecikme cezası borcunun bulunmaması gerekecek. Borçları olup yapılandıranlar da haktan faydalanacak.
Örneğin bugün en alt düzeyden prim ödeyen bir zorunlu Bağ-Kur (4/b) sigortalısı 82,35 TL avantaj sağlayacak iken azami düzeyden prim ödemek isteyen bir başka zorunlu Bağ-Kur sigortalısı ise 535,28 TL avantaj sağlayacak.
Borçlanma ve ihya kapsamındaki primlerden dolayı bu indirimden yararlanılamayacak. İsteğe bağlı Bağ-Kur sigortalıları da indirimden yararlanamayacak.