Yetim aylığı alan kızlara, evlenmeyi ve isteğe bağlı ödemeyi tavsiye etmem

24 Mart 2014

Yetim aylığı alan kızlara, evlenmeyi ve isteğe bağlı ödemeyi tavsiye etmem

 

 

Vefat etmiş ana veya babasından yetim aylığı alan kızlar evlenirse yetim aylıkları kesilir, aynı zamanda dilerlerse çeyiz parası isteyebilirler. İsteğe bağlı prim ödemek yetim aylığını kesmez ama isteğe bağlının sonunda emekli olmak, ana-babası SSK veya Bağ-Kur’lu olanlar da yetim aylığını kaybettirir…

 

Ali bey babamdan emekli maaşı alırken ev kadınları emekliliğinden de faydalanabilir miyim? Maaşım kesilir mi? İsmi Saklı

 

Kızlar evli olmamak ön şartıyla;

Ana-Babası SSK’lı veya Bağ-Kur’lu ise, üç şart ile yetim aylığı sahibi olabilir, bunlar;

1-Evli olmamak,

2-Çalışmamak (SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı)

3-Kendi çalışmalarından dolayı  gelir veya aylık sahibi olmamak yani emekli olmamak.

 

Ana-Babası eski adıyla T.C. Emekli Sandığı yani 5434 sayılı Kanuna tabi ise iki şart ile yetim aylığı alabilirler;

1-Evli olmamak,

2-Memur olmamak veya memur emeklisi olmamak.

 

***EVLENİRLERSE ÇEYİZ PARASI İSTEYEBİLİRLER

Gerek, SSK veya Bağ-Kur ve gerekse de T.C. Emekli Sandığından yetim aylığı alan kızlar, aylık alırlarken evlenir ve yetim aylıkları evlilik sebebiyle sonra ermiş ise SGK’dan çeyiz parası-evlenme ödeneği isteyebilirler.

 

***İSTEĞE BAĞLI PRİM ÖDEMEK YETİM AYLIĞINA ENGEL DEĞİLDİR

Halen, iki tür isteğe bağlı prim ödeme vardır. Birincisi isteğe bağlı Bağ-Kur ve ikincisi de isteğe bağlı emekli sandığı. Dileyen ev kadını dilediği an isteğe bağlı Bağ-Kur primi ödemeye başlayabilir. Bunun için en yakın SGM’ye gidip isteğe bağlı talep dilekçesi doldurup vermesi yeterlidir. Bu arada da dilediği rakam üzerinden de prim ödeyebilir. En düşük asgari ücret 1071,50 lira ve en yüksek de bu rakamın 6,5 katı (yaklaşık 7000 lira) olmak üzere kendi cebine göre gelir seçip, seçtiği gelirin yüzde 32’si oranında aylık prim ödeyebilir. İsteğe bağlı prim ödeme esnasında ana-babadan her hal ve şartta yetim aylığı alınmaya devam edilir.

 

***AYLIK ÖDEME RAKAMININ EMEKLİ AYLIĞINI BELLİ EDER

Kişinin geçmişte hiç sosyal güvencesi yoksa şimdi isteğe bağlı ödemeye başlayacaksa ilerde en az 15 tam yıl yani 180 ay prim ödeme ön şartıyla, 65 yaşında emekli olacaktır. 65 yaşında da alacağı emekli aylığı aylık ödediği isteğe bağlı primlerin ortalaması kadar olacaktır. Mesela ayda 400 lira ödemişse aylık 400 lira emekli aylığı olur.

 

***EMEKLİ OLUNCA YETİM AYLIĞINI KAYBEDEBİLİRSİNİZ

Gerek çalışarak, gerek isteğe bağlı ödeyerek emekli olduğunuzda, ana-babanız SSK veya Bağ-Kur’lu ise aldığınız yetim aylığınız kesilir. Mesela, bugün ana-babanızdan ayda 700 lira yetim aylığı alıyorsanız, isteğe bağlı ayda 400 lira prim ödeyip 65 yaşında 400 lira emekli aylığı alacağım diye yetim aylığından olmak akıl karı değildir. Bu sebeple her bireyin DNA’sı nasıl farklıysa her kişinin sosyal güvenlik durumu da farklıdır. Durumunuzu mutlaka bir sosyal güvenlik müşavirine incelettirmeniz de fayda var.

Öte yandan, ana-babanız T.C. Emekli Sandıklı ise ve size de burası yetim aylığı veriyorsa isteğe bağlı ödeme esnasında da ilerde emekli olunca da yetim aylığınız kesilmez. Yani, hem memur ana-babanızdan yetim aylığı alıp hem de kendi primlerinizle emekli olabilirsiniz. Ancak burada da unutulmaması gereken durum, 15 yıl boyunca ayda 400 lira ödeyip, ilerde 65 yaşına gelince ayda 400 lira emekli aylığı almak ne kadar mantıklı.