YOL VE GÜNDELİK GİDERLERİNİN ÖDEME ESASLARI(YAZI DİZİSİ-2)
1 Ağustos 2012
Tedavinin Yapılabildiği Sağlık Hizmeti Sunucusunun Tespiti ve Sevk İşlemleri
Genel Sağlık Sigortası İşlemleri Yönetmeliğinin Tanımlar başlıklı 4. maddesindeki; “Yerleşim Yeri: Belediye yada Büyükşehir belediye mücavir alanını ifade eder.” hükmü ile SUT’un 5.3.(3) “Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler ile refakatçilere mücavir alan içindeki nakiller için yol ve gündelik gideri ödenmez.” hükümlerindeki mücavir alan ve yerleşim yeri ifadelerinden, sevk belgesini düzenleyen sağlık hizmeti sunucusunun bulunduğu yerin belediye/büyükşehir belediye mücavir alan sınırlarının anlaşılması gerekmektedir. Burada belirtilen uygulamalarda yerleşim yeri ifadesinden kişilerin ikametgahının bulunduğu yer anlaşılmayacaktır.
Yerleşim yerinden almış olduğu sevk belgesine istinaden sevk edildiği sağlık hizmeti sunucusundaki tedavisi sonrası dönüsünü sevk edildiği yerleşim yerine yapmamış ise (başka bir yere gitmiş ise) dönüşüne ait yol ücreti, sevkin düzenlendiği yerleşim yeri mesafesini aşmamak üzere ödenir.
SUT’un “5.2.1. Yol gideri” başlıklı kısmının (2) numaralı fıkrası hükmü gereğince yol gideri, tedavinin yapılabildiği en yakın üçüncü basamak sağlık hizmet sunucusunun bulunduğu yerleşim yeri esas alınarak ödenmektedir.
En yakın üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucusunun tespiti ile SGK il müdürlükleri tarafından tespit edilecek olup, hastalardan bu konuda herhangi bir belge istenilmeyecek.
Diş hastalıkları konusunda; tedavinin yapılabildiği en yakın üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucusunun tespitinde üniversitelerin diş hekimliği fakülteleri esas alınıyor.
Diş hekimliği fakültesi olmayan üniversite hastaneleri en yakın üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucusu olarak kabul edilmiyor.
Örneğin:
Sigortalı Ahmet amca Artvin ilinde ikamet ediyor. Antalya ilinde bulunduğu sırada rahatsızlanıyor. Müracaat ettiği sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusunca usulüne uygun olarak Ankara iline sevk edilmesi halinde Antalya-Ankara gidiş, dönüşünde Artvin iline gitmesi halinde Ankara-Artvin arasının daha uzak olması nedeniyle Ankara-Antalya mesafesi üzerinden yol gideri ödenecektir.
Sigortalı Ahmet Amca Ankara ilindeki tedavisi sonrası Artvin yerine Afyon iline oğlunun yanına gitmesi durumunda Antalya-Ankara gidiş, Antalya ilinden daha yakın yerleşim yeri olan Afyon iline dönmesi halinde Ankara-Afyon dönüş mesafesi yol gideri ödenecektir.
Yol Gideri İçin Fatura ve Bilet İndirim Koşulları:
SUT’un “5.2.1. Yol gideri” başlıklı kısmının (4-1) numaralı fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde “fatura/bilet tutarlarını aşmamak üzere” ödeme yapılacağı, (6) numaralı fıkrasında ise “kişilerin özel araçları ile sevk edildikleri yere gitmeleri halinde mutat taşıt ücreti ödeneceği” ifade edilmiştir. Mutat taşıt ücreti ödemesi sırasında kişilerin fatura/bilet veya rayiç belgesi ibraz etme zorunlulukları bulunmamaktadır. Bu itibarla işlemler söz konusu belgeler istenmeden yürütülecektir.
Yol gideri ödemelerinde fatura/bilet ibraz edilmiş ve bu belgelerde yer alan tutarlar Kurumca belirlenen tutarlardan daha düşük ise ibraz edilen fatura/bilette yer alan tutar üzerinden ödeme yapılacaktır
Yol gideri ücretleri, 15.12.2010 tarihinden itibaren Ulaştırma Bakanlığı tarafından yayınlanan Karayolları Şehirlerarası Yolcu Taşımacılığında Uygulanacak Taban Ücret Tarifesi esas alınarak ödendiğinden, 0-12 yaş arası çocuklar ile yaş şartı aranmaksızın en az % 60 oranında özürlü olduğunu belgeleyen kişilere yapılan indirimler dikkate alınmayacak.
Birinci Basamak Sağlık Hizmeti Sunucuları Tarafından Yapılabilecek Sevkler
SUT’un “5.2.1 Yol gideri” başlıklı kısmının (5) numaralı fıkrasında yer alan ve belirli aralıklarla kontrolü uygun görülen (kanser tedavisi gören, organ, doku ve kök hücre nakli uygulanan) hastaların kontrol çağrısına istinaden birinci basamak sağlık kuruluşlarınca sevklerinin yapılmış olması halinde yol giderleri ödenir.
SUT’un “5.3. Ortak Hükümler” başlıklı kısmının (1) numaralı fıkrasında yer alan belli bir program çerçevesinde tedavi gören hastaların ilk sevk belgelerinin, yerleşim yerinde ikinci veya üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucusunun bulunmaması nedeniyle birinci basamak sağlık hizmeti sunucuları tarafından yapılmış. olması halinde yol giderleri ödenir
İkinci veya üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucusu bulunmayan ilçelerde, birinci basamak resmi sağlık kurulusu tarafından yapılan sevklere ilişkin yol gideri ödemelerinin en yakın ikinci basamak sağlık hizmeti sunucusunun bulunduğu yerleşim yeri esas alınarak ödenmesi gerekir. Şayet hasta daha uzak bir yerleşim yerine sevk edilmiş ise en yakın ikinci basamağın bulunduğu yerleşim yeri mesafesini aşmamak üzere yol gideri ödenir.
SUT’un 5.2.1 maddesinde sözü edilen kontrol çağrılarına istinaden yapılan sevklere ilişkin yol gideri ödemesi yapılırken, sevk belgesi ile birlikte kontrol çağrı belgesinin de ödeme belgeleriyle birlikte ibrazı/gönderilmesi zorunludur. Kontrol çağrı tarihinin sevk/tedavi gördüğünü belirtir belge üzerinde hekim tarafından belirtilmiş olması yeterlidir. Hekim imza ve kaşesini içermeyen belge kontrol çağrı belgesi olarak kabul edilmez.
Mutat taşıt dışı vasıta ile yapılacak sevkler ile yukarıda belirtilenlerin dışındaki tedavilere ve kontrol çağrılarına ait sevklerin sözleşmeli ikinci veya üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucuları tarafından yapılmış olması gerekmektedir.
DEVAMI YARIN
VEDAT İLKİ