ALİ TEZEL

Yurtdışı Borçlanma Başvurusu Hangi Belgelerle Yapılır?

Yurtdışı Borçlanma Başvurusu Hangi Belgelerle Yapılır?

Yurtdışında geçen sürelerin borçlandırılması için bu çalışma veya ikamet sürelerinin borçlanma müracaatı esnasında belgelendirilmesi mecburi bulunuyor. Yurtdışı hizmet borçlanması müracaatlarında “Yurtdışı Hizmet Borçlanma talep dilekçesi”  ekinde yurtdışı çalışmalarını gösterir durumlarına uygun hizmet belgelerinden birinin ibrazı gerekiyor.

Borçlanmanın yapılabilmesi için SGK’ya ibraz edilmesi gereken belgeleri, sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanan ve imzalanmayan ülkelerde geçen çalışma süreleri ile ev kadınlığında geçen süreleri itibariyle şöylece değerlendirme mümkün.

 

Sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilmiş ülkelerde geçen sigortalılık süreleri

gibi hizmetin niteliğine uygun bir belge ile tevsik edilmiş olması gerekiyor.

Sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilmemiş ülkelerde geçen sigortalılık süreleri

gibi hizmetin niteliğine uygun bir belge ile belgelendiriş olması gerekiyor.

 

Ev kadını olarak geçen süreler

Ev kadınlarının yurtdışında oturduklarına dair alacakları ikamet belgesinin;

biri ile belgelendirilmesi gerekiyor.

Borçlanma için yazılı talepte bulunan ancak, sundukları belgeleri borçlanma işleminin yapılması için kafi görülmeyenlerin talepleri reddedilmeyerek, kendilerinden belgelerini tamamlamalarının istenmesi gerekiyor.

Gerektiğinde belgelendirilme için ülkemizin sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış olduğu ülke mercileri aracılığıyla idari yardımda bulunulması da mümkün. Bu amaçla, SGK il müdürlüklerince belgeleri yetersiz ya da noksan görülenlerin yurtdışında geçen çalışmalarının bu ülkelerle yapılacak olan yazışma ile “Yurtdışı Sözleşmeler ve Emeklilik Daire Başkanlığı’nca” saptanması istenebiliyor. 

Exit mobile version