Yurtdışı çalışma süresini borçlanan SSK’dan emekli olur–İzmir SGK’nın beceriksizlik ve aymazlıkları

9 Mart 2013

Yurtdışı çalışma süresini borçlanan SSK’dan emekli olur

 

Türkiye’de hiç sigortası olmadan yurtdışındaki çalışma sürelerini borçlanarak emekli olanları SGK, Bağ-Kur’dan emekli eder ve ödeme gününden geriye doğru sürelerle düşük emekli aylığı bağlar. Ancak, mahkemeye giderseniz hem SSK’dan emekli olursunuz hem de borçlandığınız yıllar eskiliğine göre daha fazla emekli aylığınız olur…

 

Ali bey, Türkiye’de hiç sigortam yokken, Almanya’da 1981 ile 2006 yılları arasını (9000 gün) olarak borçlandım. Beni Bağ-Kur’dan emekli ettiler, üstelik borçlandığım 1981-2006 arasını değilse 2012 ile 1987 arasını borçlanmışım gibi işlem yapmışlar. Ahmet Kulungu

 

Sayın okurum, SGK Türkiye’de hiç sigortası olmadan yurtdışı borçlanması yapanları Bağ-Kur’lu sayar ve Bağ-Kur’dan emekli eder. Üstelik borçlandığınız sürelere göre değil de ödeme tarihinizden 25 yıl geriye giderek bulduğu tarihleri borçlanmışsınız gibi işlem yapar. Bunda amacı da size düşük emekli aylığı vermektir.

Konuyla ilgili dava açarsanız mahkeme aşağıda vereceğim Yargıtay kararı gereğince ödemenizi SSK’ya sayar ve borçlandığınız süreyi de gerçek sürelere göre emekli aylığı hesaplatır. Ayrıca siz bu kadar para ödemeyip Almanya başlangıç davası da açsaydınız o zaman 5000 gün ile daha düşük para ödeyip daha da yüksek emekli aylığı alabilirdiniz ama o geçmiş. Şimdi vereceğim örneğe uygun dava açın ki zararınızın bir kısmını kurtarın.

 

ÖRNEK YARGI KARARI

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu

Esas : 2010/10-471, Karar : 2010/439, Tarih : 29.09.2010

Dava, yaşlılık aylığına hak kazandığının tespiti ile aylık bağlanması istemine ilişkindir.

Davacı vekili, müvekkilinin 4447 Sayılı Kanunun yürürlük tarihinde 25 yıl sigortalılık ve 5000 gün prim ödemesinin olduğu ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun 4447 Sayılı Kanunla değişik Geçici 81/A maddesi kapsamında bulunması nedeniyle 01.10.2007 tarihinden itibaren yaşlılık aylığı bağlanmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir. Yerel mahkeme isteği kabul etmiştir ama Yargıtay’ın özel dairesi kararı bozunca, yerel mahkeme direnmiş ve dosya Hukuk Genel Kuruluna gelmiştir.

 

Davalı Kurum, borçlanılan yurt dışı çalışma sürelerini dikkate alarak, 3201 Sayılı Kanunun 5. maddesi uyarınca sigortalılığın başlangıç tarihini, borcun tamamen ödendiği tarihten borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürerek bulmuş, bulduğu bu sigorta başlangıç tarihinden itibaren 506 Sayılı Kanunun Geçici 81. maddesinde yapılan değişikliğin uygulanmaya başlandığı 23.05.2002 tarihine kadar ki sigortalılık süresini gözeterek, kademeli geçişte (yaşlılık aylığı tahsisine) esas alınacak sigortalılık süresini belirlemiştir.

 

3201 Sayılı Kanun uyarınca yurt dışı hizmet borçlanması, yurt dışında geçmiş belirli/bazı sürelerin Türkiye’de geçmiş gibi değerlendirilmesidir. Borçlanılan yurt dışı çalışma süresi, tıpkı ihya edilen sigortalılık süreleri gibi ele alınmalı, bedelinin ödenmesi karşısında, ait olduğu devrede dikkate alınarak, tahsis istemi yönünden bir değerlendirme yapılmalıdır.

 

 

 

 

İzmir SGK’nın beceriksizlik ve aymazlıkları

 

İşleri çok iş yapanı az SGK İzmir İl Müdürlüğü başka aymazlıkları varmış meğer. Yasal SGK ana sayfasında ne zaman emekli olurum başlıklı bir bölüm olduğu halde, kendilerinin açtırdıkları, www.izmirsgk.gov.tr web sayfasında ne zaman emekli olurum butonuna bastığınızda özel bir başka siteye yönlendirmişler. Oradan da bir gazetenin web sayfasına gidiyorsunuz… Vatandaş bunu yadırgayınca da pişkin pişkin bu işe gayet normal diyebilecek kadar da aymazlar…

 

 Ali bey, İzmir SGK İl Müdürlüğünün web sayfasına girip ne zaman emekli olurum butonuna basınca önce bir şahsın web sayfasına yöneliyorsunuz orada da butona tıklayınca bir gazetenin web sayfasına yönlendiriyor. Bu durumu yadırgadım ve İzmir SGK’ya mail attım cevapları bana ilginç geldi size gönderiyorum. Ata İlk

Sayın okurum gerçekten çok ilginç ve aymazca bakın sizin sorunuzu ve İzmir SGK’nın cevabını veriyorum kararı halk versin.

Ata İLK’in SGK İzmir’e sorusu;

“İzmir SGK Müdürlüğü yetkililerine, http://www.izmirsgk.gov.tr/online/ne-zaman-emekli-olurum karşıma İş ve Sosyal Güvenlik Atölyesi çıktı. SGK’nın bu işi beceremeyecek kadar acziyetini gösterip bir gazetenin web sayfasına yönlendirmesi daha doğrusu, SGK İZMİR İL MÜDÜRLÜĞÜ sayfası kamuya ait olduğu için bu şekilde yönlendirme yapılması yanlış değil midir? Bu yönlendirmeden SGK Başkanımız Yadigar Hn. ve yardımcılarının haberi var mı?
Siz İl Müdürlüğü olarak SGK resmi sayfasına değil de neden bir gazeteye ve bir yazara yönlendirme oluyor? İl Müdürlüğü olarak bu konuda hassas davranacağınızı umuyorum..”

İzmir SGK’nın Ata beye cevabı;

“İl müdürlüğümüz web sayfasında bulunan “Ne Zaman Emekli Olurum?” butonu ile e-postanızda da belirttiğiniz üzere ……..’nın hazırlamış olduğu emeklilik hesaplama sistemine yönlendirme yapılmaktadır. Bilindiği üzere kendisi halen Sosyal Güvenlik Müfettişi olarak kamu görevini yürütmektedir. İl Müdürlüğümüz olarak Kurumumuz personelinin hazırlamış olduğu emeklilik hesaplama sistemi ile vatandaşa hızlı, yerinde ve güvenli emeklilik bilgisi verilmesi amaçlanmıştır. Bununla birlikte belirtmiş olduğunuz hususta da dikkate alınmış olup, tekrar değerlendirme yapılacaktır. Bilgilerinize rica ederiz.”

***AYMAZ İZMİR SGK

İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü o kadar aymazca cevap vermiş ki, inanamadım. Biz Sosyal Güvenlik Kurumu olarak sigortalılarımızın ne zaman emekli olacağını hesaplayamıyoruz, Kurumumuzun yani www.sgk.gov.tr hızlı, yerinde, güvenli değil biz de sebeple, hızlı, güvenlik ve yerinde hesaplama yapan bir özel siteye yönlendiriyoruz diyorlar.